Джамала після семи років окупації вперше побачила рідний Крим
Категорія
Культура
Дата публікації

Джамала після семи років окупації вперше побачила рідний Крим

Джамала після семи років окупації вперше побачила рідний Крим
Джерело:  online.ua

20 лютого 2021 року минає сім років після початку окупації Росією українського Криму. Саме в цей день в 2014 році російський глава Володимир Путін наказав "зеленим чоловічкам" захопити український півострів, після чого тисячі українців втратили свої будинки і можливість жити на рідній землі поруч з близькими людьми. У числі жертв путінської окупації виявилася також українська співачка кримськотатарського походження Джамала, яка в 2016 році перемогла на "Євробаченні" з піснею "1944", присвяченій трагедії депортації кримських татар з Криму. Протягом усього окупаційного періоду Джамала жодного разу не їздила в Крим, хоча її батьки продовжують жити на окупованому півострові. Вона дуже сумує за рідними і часто розповідає, що постійно думками переноситься в свій будинок в Криму, де гуляє по горах і купається в морі. Але найбільше їй хочеться опинитися в дідусевому садку, в якому росте особливий інжир. І частково мрію Джамали вдалося здійснити команді проєкту "Рідний Крим", яка знайшла родинний маєток співачки на півострові і показала їй в віртуальному форматі. Коли Джамала після семи років окупації вперше побачила Крим вона не стримала емоцій і поділилася своїми найприємнішими спогадами про дитинство і юнацтві на рідній землі. Зворушливе відео віртуальної поїздки Джамали в Крим було опуліковано на Youtube-каналі Ukraїner, передає ONLINE.UA.

Під час віртуальної поїздки до Криму Джамалі показали рідне село Малороченське (Кучук-Узень) під Алуштою, музичну школу, де вона вчилася, морське узбережжя в Малореченському і дідусів сад, де росте інжир. Вона розчулилася і ледь стримуючи сльози поділилася спогадами про ці місця. Співачка зізналася, що після школи у неї було суперзавдання - пасти баранів, але навіть це завдання вона поєднувала з головним заняттям свого життя, зі співом. Свою музичну школу Джамала спершу навіть не впізнала. Будівлю дуже змінили і тепер, як пожартувала співачка, вона більше схожа не санаторій.

"Побувала вдома, шкода, що зараз немає можливості поїхати, але там дуже класно і дуже красиво", - з жалем прокоментувала Джамала свою віртуальну поїздку в Крим і висловила надію, що Крим і Донбас рано чи пізно повернуться в Україну.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року, сім років тому, російські війська за наказом Путіна почали окупацію українського Криму. На півострові з'явилися вантажівки без номерів, так звані зелені чоловічки - збройні військові без розпізнавальних знаків. У той же час відбулося створення і озброєння збройних формувань найманців з числа місцевих жителів, якими керували офіцери спецслужб і Збройних сил Російської Федерації. В українському законодавстві 20 лютого - офіційна дата початку тимчасової окупації Криму. У постанові Верховної Ради, яка закріпила цю дату, йдеться про те, що в цей день були зафіксовані перші випадки порушення російськими військовими державного кордону України в Керченській протоці і блокування українських військових частин. Керівництво Росії категорично заперечувало участь російських військових в захопленні Криму, але незабаром заявило, що ті прибули до Криму, щоб "забезпечити вільне волевиявлення кримчан". До речі, дата 20 лютого 2014 року позначена і на відомчої нагороді Міністерства оборони РФ - медалі "За повернення Криму".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МЗС України Дмитро Кулеба в річницю початку окупації Криму виступив із заявою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?