Є ризики: в НБУ розповіли, до чого готуватися українцям
Категорія
Економіка
Дата публікації

Є ризики: в НБУ розповіли, до чого готуватися українцям

Є ризики: в НБУ розповіли, до чого готуватися українцям
Джерело:  online.ua

Очільник НБУ Яків Смолій зробив важливе попередження для усіх громадян України. Він наголосив, що ключовим ризиком для економічного зростання вважають відтермінування укладення нової програми співпраці з МВФ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт регулятора.

"Так само, зберігаються ризики для макрофінансової стабільності насамперед унаслідок рішень українських судів щодо відповідальності та зобов’язань ексвласників неплатоспроможних банків перед державою", - підкреслив він.

Смолій звернув увагу на те, що реалізація цих ризиків може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах необхідності здійснення пікових боргових виплат.

Окрім того, актуальними є також інші ризики:

  • подальшого охолодження світової економіки та погіршення умов торгівлі;

  • ескалації військового конфлікту на сході країни та нові торговельні обмеження з боку Росії;

  • скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур в Україні через несприятливі погодні умови;

  • збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату;

  • зменшення обсягів припливу іноземного капіталу.

Варто зазначити, що на укладання нової програми з МВФ Нацбанк очікує протягом найближчих декількох місяців. Для цього парламенту потрібно ухвалити низку законів, які є попередніми умовами для співпраці з Україною. Серед них - закон, який не допускає повернення Приватбанку колишнім власникам.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше керівництво Нацбанку нарешті пояснило, чому почав падати курс гривні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?