Єгипет допомагає Росії перекидати зброю до України — WSJ
Категорія
Світ
Дата публікації

Єгипет допомагає Росії перекидати зброю до України — WSJ

Єгипет допомагає Росії перекидати зброю до України — WSJ
Джерело:  online.ua

Єгипет, який є другим у світі отримувачем військової допомоги США серед інших країн світу, ігнорує вимогу Вашингтона закрити повітряний простір для російських літаків зі зброєю, які прямують в Україну.

Джерело:  Wall Street Journal

Єгипет дозволяє Росії переправляти зброю в Україну 

Журналісти видання з'ясували, що в Кремля ще є маршрути для перекидання зброї з Сирії до України.

Також зазначається, що після того, як у минулому році Туреччина, Йорданія та Ірак обмежили повітряний простір російським літакам, які прямують до Сирії, їм наразі доводиться пролітати до 2 тис додаткових миль.

Однак Єгипет надав росіянам власний повітряний простір для руху літаків зі зброєю, що прямують в Україну.

В лютому та березні Вашингтон відправив Каіру прохання закрити повітряний простір для російських військових літаків, щоб заблокувати російським літакам проліт до Сирії.

Але Єгипет не відповів на запит і продовжує дозволяти польоти російським літакам.

Яку роль Єгипет відіграє у війні Росії проти України

Роль Єгипту має вирішальне значення через його розташування у стратегічній точці, що з'єднує Африку та Азію. Його повітряний простір також межує з Грецією, членом НАТО.

Згідно з даними польотів, протягом двох тижнів наприкінці квітня та початку травня в Сирію та з Сирії було здійснено не менш як 7 російських військових рейсів. Також у квітні, вказують записи, було здійснено щонайменше два рейси вантажного Ан-124 з півдня Росії до Сирії, а потім назад до Чорноморського регіону, поблизу окупованого Криму. Ан-124 досить великий, щоб перевозити машини і навіть танки, - підкреслюють журналісти видання.

Єгипет є другим за величиною одержувачем військової допомоги США у світі. Він отримує від Вашингтона близько 1,3 мільярда доларів на рік. Разом з тим Каїр також називають суперечливим союзником. Уряд президента Абделя Фаттаха Ас-Сісі, колишнього генерала, який прийшов до влади в результаті перевороту в 2013 році, ув'язнив громадян США і підтримав лідера підтримуваних Росією бойовиків, який у 2019 році розпочав 14-місячну громадянську війну в Лівії.

У Сісі теплі стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним, який подарував єгипетському лідеру АК-47 на знак дружби під час візиту в Каїр в 2015 році.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?