Екоцид РФ в Україні. ЄС допоможе розслідувати злочини величезного масштабу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Екоцид РФ в Україні. ЄС допоможе розслідувати злочини величезного масштабу

Херсонщина
Джерело:  DW

Європейський Союз готовий допомогти Україні в розслідуванні екологічних злочинів Росії, оскільки їхній масштаб дуже суттєвий, але правовий контекст цих злочинів не дуже визначений.

Росія спричинила в Україні екоцид нечуваних розмірів

ЄС пропонує свою допомогу у розслідуванні екологічних злочинів РФ в Україні.

Про це пише DW з посиланням на заступника генерального директора директорату Єврокомісії з питань юстиції Нільса Берндта.

За його словами, "масштаби ймовірних екологічних злочинів, скоєних в Україні, величезні".

Ми не можемо згадати чогось подібного з минулого. При цьому правовий контекст цих злочинів не дуже чіткий, - визнає він водночас.

Однак, за словами Берндта, Єврокомісія та профільні органи країн-членів ЄС готові допомогти Україні в розслідуванні можливих екологічних злочинів Росії.

У цьому контексті Нільс Берндт також наголосив, що в сучасній історії вже є випадки, коли країни отримували компенсацію за заподіяну їм екологічну шкоду внаслідок військових конфліктів.

Збитки екології України внаслідок війни Київ оцінює в 56,7 млрд євро. Країна посідає одне з перших місць у світі за площею замінованих територій – це 30% території.

Найбільшим злочином екоциду РФ в Україні міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець називає підрив дамби Каховської ГЕС у червні цього року, який, імовірно, вчинили російські військові.

На відновлення лісів і національних парків, де тривають військові дії, піде щонайменше 20 років, каже міністр.

Також, за його даними, військові дії вже призвели "до додаткового викиду в атмосферу 150 млн т парникових газів".

Українська влада не тільки фіксує збитки, яких російська армія, за їхніми оцінками, щоденно завдає природним ресурсам країни, а й документує конкретні дії, що до них призводять. Від початку війни Київ офіційно зафіксував 2900 таких злочинів.

Які наслідки підриву Каховської ГЕС

Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) опублікувала екологічну експрес-оцінку підриву РФ Каховської дамби.

У повідомленні зазначається, що прорив Каховської дамби в червні 2023 року є екологічною катастрофою великого масштабу, яка виходить за межі України.

Масштаби катастрофи можуть бути незрозумілими через роки чи навіть десятиліття, – кажуть в ООН.

Згідно з оцінкою, хоча повінь нижче за течією спричинила значні екологічні втрати та шкоду, ситуація вище за течією від дамби є ще більш важливою.

У повідомленні наголошується, що події призвели до викидів хімічних забруднюючих речовин. Зокрема машинного масла та рідких добрив, оскільки значна кількість місць зберігання хімікатів розташована в зоні затоплення.

Це може негативно вплинути на фауну та флору, а також на мешканців постраждалої території", – йдеться у повідомленні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?