Еколог попереджає про масштабну "корекцію" населення планети
Категорія
Світ
Дата публікації

Еколог попереджає про масштабну "корекцію" населення планети

Еколог попереджає про масштабну "корекцію" населення планети
Джерело:  online.ua

Протягом останніх років наукова спільнота дедалі частіше обговорює проблему перенаселення планети. Популяційний еколог Вільям Ріс з Університету Британської Колумбії озвучив прогноз, що незабаром кількість людей на Землі почне стрімко скорочуватися. На його переконання, у цей процес втрутиться сама природа.

Джерело: ScienceAlert

Населення планети може різко зменшитися — відома причина

Як зазначає Вільям Ріс, "демографічна корекція" може початися ще до кінця століття.

Одна з найважливіших причин, чому це станеться, полягає в тому, що людство використовує ресурси Землі нестабільними темпами.

Популяційний еколог попереджає, що це може призвести до цивілізаційного колапсу, який "відкоригує" чисельність населення планети.

Він також переконаний у тому, що шанс вижити є лише у найбагатіших та найстійкіших суспільств.

Homo sapiens еволюціонував для того, щоб розмножуватися в геометричній прогресії, географічно розширюватись і споживати всі доступні ресурси. Протягом більшої частини еволюційної історії людства такі експансіоністські тенденції наштовхувалися на негативний зворотний зв'язок. Однак наукова революція і використання викопного палива зменшили багато форм негативного зворотного зв'язку, що дозволило нам повністю реалізувати наш потенціал експоненціального зростання, – зазначає Вільям Ріс у своєму новому дослідженні.

Природний відбір нікуди не зник

За словами науковця, люди забули про те, що ми досі перебуваємо під впливом природного відбору.

А короткострокове мислення змушує нас брати стільки, скільки ми можемо отримати, коли це доступно.

Все це стало причиною надмірного споживання та забруднення довкілля, а також блискавичного росту кількості населення.

Зміна клімату свідчить про навантаження, яке вже відчуває планета, але це лише невелика частина загальної проблеми перенапруження. Якщо інновації не зможуть знайти рішення, нестача продовольства, нестабільність середовища проживання, війни та хвороби цілком можуть почати впливати на чисельність населення,- попереджає науковець.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?