Експерт пояснив, до яких дій може вдатися Путін після запуску Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт пояснив, до яких дій може вдатися Путін після запуску Північного потоку-2

Експерт пояснив, до яких дій може вдатися Путін після запуску Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Очільник правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко звертає увагу на те, що ймовірне різке зниження командою Володимира Путіна обсягів транзиту природного газу через Україну в разі запуску "Північного потоку-2" призведе до таких змін властивостей газу, які викличуть питання у європейських операторів газотранспортних систем на західному кордоні України.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Вітренко відповів, до яких дій може вдатися РФ після запуску "Північного потоку-2"

"Якщо ("Газпром" - ред.) нічого не даватиме (не закачуватиме газ для транспортування українською ГТС), то нам навіть простіше – нічого не треба виконувати. Але якщо він буде давати якісь невеликі обсяги газу, або якщо буде дуже сильно варіювати: один день максимум, а інший день, скажімо, мінімум – то будуть фізичні проблеми, як забезпечити транзит, необхідні фізико-хімічні властивості газу, які специфіковані згідно з контрактом між українським оператором і операторами Словаччини, Польщі, Угорщини і так далі", - наголосив Юрій Вітренко.

Як стверджує посадовець, в такій ситуації оператори ЄС можуть заявити, що офіційний Київ порушує умови контракту за фізико-хімічними властивостями газу, що створює їм певні технічні проблеми і ставить під питання нинішню надійність транзиту газу через Україну.

Окрім того, чиновник звернув увагу на те, що у транзитному контракті з РФ є "якісь загальні положення, які, в принципі, теоретично можуть нас захистити, якщо ми потім підемо до суду", проте потрібно привертати увагу до цієї можливої проблеми вже зараз. Він вважає, що це питання "якимось чином" слід вирішити заздалегідь.

Вітренко зауважує, що з метою вирішення вказаної проблеми потрібно негайно усунути монополію "Газпрому" на постачання газу з РФ в Європу транзитом через Україну, перенести точки доступу з західного кордону України на кордон з РФ, і саме в цьому був весь сенс переведення роботи української ГТС на європейські правила.

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівницто скандального російського газогону "Північний потік-2" доволі довго перебувало на фінальному етапі, одна потужні санкції США блокували продовження процесу та змушували компанії масово покидати цей проєкт.

  • Після цього команда лідерки ФРН Ангели Меркель запропонувала новій адміністрації США Джо Байдена посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій офіційного Вашингтону.

  • А Європа офіційно вирішила відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Однак Брюссель стверджує, що буде змушений змиритися з існуванням цього об’єкта.

  • 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

  • 10 вересня 2021 року "Газпром" заявив про завершення будівництва "Північного потоку-2". 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?