Експерт розповів про наслідки окопування росіян у рудому лісі під час окупації Чорнобиля
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерт розповів про наслідки окопування росіян у рудому лісі під час окупації Чорнобиля

Експерт розповів про наслідки окопування росіян у рудому лісі під час окупації Чорнобиля
Джерело:  online.ua

Член Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження та Голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко розповів, чому росіяни нехтували правилами безпеки під час окупації Чорнобильської зони.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Які наслідки окопування росіян у рудому лісі Чорнобилю

Я вважаю, що це безглуздо. Кожна обізнана людина, яка знає новітню історію, повинна знати, що сталося у 1986 році, - зазначив речник.

Також експерт зазначив, що така байдужість до ситуації є частиною пострадянської системи. І те, що сталося у 2022 році, коли солдати РФ рили окопи в зоні Чорнобиля, – це така сама частина і наслідки цієї системи.

Скажу чесно, великої шкоди від перебування в зоні відчуження вони не зазнали. Бо в рудому лісі вже багато десятиліть немає рівня радіації - високого чи середнього, що може викликати мутації. Навіть якщо добу провести там... Але суто психологічно це спрацювало – вони були залякані, – повідомив Ємельяненко.

Також Голова Асоціації чорнобильських туроператорів зазначив, що до білоруських прикордонних радіологічних лікарень почали звертатися російські солдати з високим рівнем опромінення. Причина цього – пограбування радіологічних лабораторій, які випромінюють радіацію.

В Україні вшановують 37-му річницю Чорнобильської катастрофи

26 квітня 1986 року сталася катастрофа на Чорнобильській атомній станції. Сьогодні українці вшановують пам’ять ліквідаторів та всіх постраждалих унаслідок аварії.

У ніч проти 26 квітня 1986 року через планове вимкнення реактора, яке тривало 20 секунд, стався вибух на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС внаслідок різкого стрибка напруги.

Вибух повністю зруйнував реактор та частково машинний зал у зоні 4-го енергоблоку.

У повітрі утворилася радіоактивна хмара, яка перебувала над Європою протягом двох тижнів.

Окупація Чорнобильської станції

Під час повномасштабного вторгнення РФ, Чорнобильску АЕС окупували російські війська. Всього там перебували близько 500 російських солдатів та 50 одиниць важкої техніки.

31 березня стало відомо, що окупанти покинули ЧАЕС, при цьому забравши у полон нацгвардійців, які охороняли станцію.

Відомо, що частина окупантів в Чорнобильській зоні відчуження постраждала від опромінення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?