Експерт розповів, як Росія може обійти європейське законодавство для запуску “Північного потоку-2”
Категорія
Політика
Дата публікації

Експерт розповів, як Росія може обійти європейське законодавство для запуску “Північного потоку-2”

Експерт розповів, як Росія може обійти європейське законодавство для запуску “Північного потоку-2”
Джерело:  online.ua

В противників “Північного потоку-2” залишилося дуже мало важелів впливу на його запуск. Наразі Росія може обійти європейські обмеження, якщо власником "труби" стануть ряд компаній з ЄС. Про це заявив аналітик Даніель Чижевський.

Джерело: Radio Poland.

Експерт зазначив, що під сертифікацію потрапляє лише та частина російського газопроводу, яка знаходиться в територіальних водах Німеччини. Російська Федерація може "віддати" газогін конгломерату євросоюзних компаній, які беруть участь у фінансуванні проєкту, наприклад, компанії Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper і Wintershall.

"І тоді все буде відповідно до газової директиви Євросоюзу. Але, напевно, це буде вже крайній варіант, адже "Газпром" ще розраховує, що остання інстанція в особі Конституційного суду Німеччини в Карлсруе погодитися вивести "Північний потік–2" з-під юрисдикції законодавства ЄС", - зазначив Чижевський.

Аналітик резюмує, що противники газопроводу навряд чи зможуть перешкодити його запуску.

Запуск “Північного потоку-2”

Нагадаємо, 10 вересня в Росії заявили про закінчення будівництва газопроводу "Північний потік-2". Однак, його зможуть запустити тільки після сертифікації європейськими регуляторами.

 Експерти кажуть, що сертифікація триватиме приблизно вісім місяців. Так, кожній з європейських структур, причетних до неї, знадобиться від двох до чотирьох місяців.

Потрібно, щоб спочатку німецький регулятор прийняв рішення про сертифікацію – для цього у нього є чотири місяці. Потім він має отримати відповідне погодження в Європейській комісії – для цього теж є мінімум два місяці, але Єврокомісія може продовжити термін ще на два місяці. Європейські структури повинні переконатися, що газопровід не порушує газову директиву ЄС.

Тим часом 4 жовтня "Газпром" повідомив, що почав заповнювати першу нитку газопроводу газом.

Росія прагне якнайшвидше запустити в експлуатацію свій газопровід в обхід України. Голова правління "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявляє, що РФ штучно збільшує дефіцит газу на європейському ринку і веде прямий шантаж для комерційного запуску газопроводу"Північний потік-2".

Читайте також:

  • Українські ТЕЦ зупиняють роботу через ціни на газ.

  • Шмигаль розповів про зміну цін на газ після запуску "Північного потоку-2".

  • Експерт оцінив запаси газу в Україні для проходження зими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?