Експерти МОЗ оцінили, як міг з'явитися мутований коронавірус у Британії
Категорія
Світ
Дата публікації

Експерти МОЗ оцінили, як міг з'явитися мутований коронавірус у Британії

Експерти МОЗ оцінили, як міг з'явитися мутований коронавірус у Британії
Джерело:  online.ua

Новий штам коронавірусу COVID-19, який мутував у Великій Британії міг виникнути кількома шляхами. Експерти Центру громадського здоров'я України стверджують, що першою версією стала тривала інфекція у пацієнта з імуносупресією. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на підрозділ Міністерства охорони здоров'я.

За оприлюдненими даними, серед інших варіантів походження процес адаптації вірусу через тварин, від яких новий мутований різновид передався людям.

"14 грудня влада Великої Британії повідомила, що в результаті секвенування вірусного геному виявлено новий варіант SARS-CoV-2, носіями якого є не менше 1 000 людей (станом на 13 грудня). Зараз тривають дослідження для розуміння його впливу на клінічну картину та громадське здоров’я... Новий варіант SARS-CoV-2 визначається множинними мутаціями спайк-білків (білків-шипів) - у дуже важливій та несподіваній частині вірусу", - говориться у заяві.

Новий штам вірусу характеризований низкою мутацій білка шиповидного відростка — завдяки цьому елементу він кріпиться до інших клітин в організмі. Окремі мутації виявили не лише у Великій Британії, однак поки що повністю ідентичний різновид не виявили з її межами.

Надзвичайно велика кількість мутацій, що поєднуються, говорить не про поступове накопичення їх на території Великої Британії. На поширення нової "версії" COVID-19 не вплинула вакцинація, адже вона почалася за тижні до його появи.

"Іншим можливим поясненням можуть бути процеси адаптації вірусу, що відбуваються в різних сприйнятливих видів тварин, а потім передаються людям від тварин-господарів. Є дані про схожість шипового протеїну зі штамом вірусу, виявленим у норок із Данії", - вважають експерти.

Як повідомляв ONLINE.UA, Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно відреагувала на повідомлення про поширення нового штаму коронавірусу, який, за попередніми даними, є на 70% заразнішим за звичайний COVID-19. ВООЗ заспокоїла міжнародну спільноту, заявивши, що наразі перебуває у тісному контакті з керівними органами Великої Британії та намагається тримати ситуацію під контролем.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?