Експерти назвали 4 варіанти продовження пандемії коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

Експерти назвали 4 варіанти продовження пандемії коронавірусу

Експерти назвали 4 варіанти продовження пандемії коронавірусу
Джерело:  online.ua

Пандемія коронавірусу COVID-19 триває понад півтора року - прогнози про її розвиток змінюються часто, а в деталях можуть суперечити один одному. Ще у липні європейські експерти уточнювали, що все залежить від трьох масштабних чинників.

Джерело: BBC

За оприлюдненими даними, йшлося про швидкість проведення вакцинації (у регіонах і масштабах планети), процес мутацій вірусу, а також дотримання правил епідемічної безпеки під час пандемії (навіть ті, хто отримав вакцину).

Утім, сьогодні прогнози з огляду на ці параметри не найоптимістичніші. Перш за все - щеплення отримали лише близько чверті дорослого населення землі. Проблемою стала довіра до препаратів разом з їх поширенням.

Також штам Дельта потроху витісняє інші аналоги коронавірусу та вражає вже щеплених людей. Водночас із цим населення різних країн все слабше й слабше дотримується усіх необхідних правил.

Науковці водночас не можуть однозначно сказати, наскільки значна небезпека пандемії у довгостроковій перспективі. Вони визнали, інфекції не позбутися повністю - навіть у разі гіпотетичного одужання всіх людей, вона “гулятиме” серед тварин.

Своєю чергою експерти Американської медичної спільноти JAMA виступили з власним детальним прогнозом, за яким існує чотири сценарії закінчення пандемії.

Перший полягає у повному знищенні вірусу на планеті. Передбачається, що у майбутньому медикам вдасться позбутися цієї інфекції аналогічно до натуральної віспи. Це можливо за однієї умови - якщо імунітет буде настільки тривалим і міцним, що повністю запобігатиме повторному зараженню й не дасть поширюватися вірусу.

Більш реалістичним оцінили сценарій “на короткострокову перспективу”. Він полягає в усуненні - тимчасовому зниженні захворюваності майже до нуля завдяки вакцинації та системи обмеження. Таким чином боролися з кором, однак наразі саме щеплення дітей спалахи трапляються рідко.

Третій сценарій полягає у житті пліч-о-пліч з вірусом, разом з використанням вакцин, що запобігатимуть важкому перебігу хвороби. таким чином можна знизити ризики щодо смертельної небезпеки та перетворити коронавірус на сезонну застуду.

Четвертий сценарій з масштабним спалахом названо найбільш ймовірним. У разі відсутності належного рівня вакцинації, низьким імунітетом населення планети чи регіонів в цілому вірус стрімко продовжуватимуться й буде мутувати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?