Експерти назвали причини знецінення гривні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти назвали причини знецінення гривні

Експерти назвали причини знецінення гривні
Джерело:  online.ua

Курс валют зазнав доволі різких змін останнім часом. Якщо ще місяць тому за долар потрібно було віддати трохи більше 26 гривень, то після стрімкого подорожчання – 27,40 гривні. Йдеться про втрату майже 5% вартості вітчизняної валюти. Експерти серед ключових причин цієї економічної нестабільності називають ймовірне вторгнення Росії, яке відлякує потенційних іноземних інвесторів. Останні масово покидають ринок цінних паперів і ОВДП (Облігації внутрішніх державних позик) України.

Джерело: 24 канал

Цього тижня Нацбанк має переглянути облікову ставку, яка зараз на рівні 8,5%, очікується, що оновлена ставка складе 9%. Ось як пояснює ці зміни фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Основна причина – інфляція, яка залишається високою й продовжуватиме бути ризиком для НБУ наступного року. Нацбанк послідує прикладу дуже багатьох країн і підвищить ставку, хоча чинний прогноз самого регулятора передбачає її незмінність наступні три місяці.

Хай там як, але хоча вихід нерезидентів з ОВДП належить до важливих чинників послаблення української економіки за останні тижні, та це, як не дивно, не можна назвати основною причиною знецінення гривні. Таку думку висловила Директорка департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Анна Волуйчак.

За останній тиждень їх ОВДП портфель скоротився лише на 860 мільйонів гривень, що втричі менше показника за аналогічний період на тиждень раніше. Суттєво зменшився тиск на гривню з боку готівкового ринку – попит на валюту з боку населення почав скорочуватися.

– Анна Волуйчак

 Прогноз щодо курсу валют на цей тиждень

Курс гривні може стабілізуватися за ці декілька днів, переконаний аналітик та директор Forex Club у Львові Віталій Мінько. Але він констатує, що тренд все одно залишиться девальваційний. Наближення до показника в 27,5 гривні за долар спричинитт так званий перепочинок та накопичення гривні для покупок.

Що передбачає Держбюджет-2022

Нагадаємо, минулого тижня в Раді до третьої ночі розглядали Держбюджет на наступний рік. Проєкт передбачає зростання видатків на правоохоронні органи, фінансування РНБО зросте на 21,12%, водночас на роботу ОП виділять на 14% менше, ніж цьогоріч. Підвищення прожиткового мінімуму має зрости до 2684 грн.

Підвищення мінімальної зарплатні, яке повинно було відбутися з першого грудня, передбачено до 6500 грн. Наступне підвищення має відбутися у жовтні 2022 року – до 6700 грн на місяць.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?