Експерти розкритикували звіт Amnesty International по Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти розкритикували звіт Amnesty International по Україні

Експерти розкритикували звіт Amnesty International по Україні
Джерело:  online.ua

Група незалежних експертів з Оксфордського, Копенгагенського, Женевського університетів, а також з Університету Брігама Янга, та Університету Редінга назвали сумнівним звіт правозахисної організації Amnesty International, в якому критикуються дії України.

Джерело: The  New York Times

Що відомо про скандальний звіт Amnesty International по Україні

В Amnesty не стали публікувати цей документ та залишили його для внутрішнього користування.

Зокрема, у серпні минулого року представники правозахисної організації звинуватили українських військових в тому, що вони піддають небезпеці цивільне населення, розміщуючі особовий склад та військову техніку у житлових кварталах населених пунктів та завдаючі ударів звідти.

Група незалежних експертів вважає, що правозахисники не надали достатніх обгрунтувань у власному звіті.

Текст висновку вони назвали "двозначним, неточним і в деяких аспектах сумнівним з юридичної точки зору".

Це особливо стосується початкових абзаців, які можуть бути прочитані як такі, що мають на увазі - хоча це і не було наміром Amnesty International - що на системному чи загальному рівні українські сили були в першу чергу або однаково винні в загибелі мирних жителів, яка сталася внаслідок нападів з боку Росії, - зазначається у матеріалі видання.

Яких помилок припустились в Amnesty International при створенні звіта 

Експерти звертають увагу на недостатню взаємодію правозахисників Amnesty International з представниками української влади для встановлення обставин розміщення військ поблизу цивільних.

На думку аналітиків, у звіті мали б бути більш обережні формулювання.

Зазначається, що початковий варіант висновку експертів був ще жорсткіший, але Amnesty International лобіювала комісію, щоб пом'якшити тон.

Однак в результаті експерти замінили "необґрунтований" на "недостатньо обґрунтований".

Видання припускає, що документ був готовий ще у лютому. Фахівці попросили попередити, Amnesty International все ж не публікувати звіт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?