Ердоган відвідає зону бойових дій в Нагірному Карабасі, відбитому Азербайджаном
Категорія
Світ
Дата публікації

Ердоган відвідає зону бойових дій в Нагірному Карабасі, відбитому Азербайджаном

Ердоган відвідає зону бойових дій в Нагірному Карабасі, відбитому Азербайджаном
Джерело:  online.ua

Турецький державний лідер Реджеп Ердоган уперше після бойових дій у Нагірному Карабасі офіційно відвідає азербайджанський регіон. Перш за все він планує візит у місто Шушу.

Джерело: Anadolu

За словами президента дружньої для Баку республіки, той планує свій візит на травень. Він почнеться після того, як мусульмани відсвяткують Рамазан.

З твердженням про намір відвідати зону бойових дій у Шуші Ердоган оголосив під час неформального саміту Тюркської ради.

“Важливо, щоб тюркомовні країни продовжили підтримувати Азербайджан і в справі захисту і відродження тюркських пам’яток в Карабасі. Сподіваюся, що скоро, після свята Рамазан, ми відвідаємо Шушу, що стане для нас ще одним святом”, — наголосив політик.

Згідно з даними інших медіа, разом з турецьким президентом в Нагірний Карабах поїде його азербайджанський колега Ільхам Алієв.

Наслідки війни в Нагірному Карабасі у 2020 році

Тривалий час Шуша знаходився під де-факто контролем Вірменії, оскільки перебував на території так званої “Нагірно-Карабаської республіки”, не визнаної у світі. Восени 2020 року за Карабах поновилися бої між Збройними силами Азербайджану з одного боку та військами Арцаху й Вірменії з іншого.

Вірменська сторона відверто програвала протистояння — азербайджанський опонент зумів взяти під свій контроль за кілька тижнів важливі райони, а також відбити Шушу. Дорога з цього міста прямо вела на Степанакерт — адміністративний центр Нагірного Карабаху, який таким чином ледь не потрапив у повне оточення.

Внаслідок тяжких для Вірменії переговорів значна частина територій Нагірного Карабаху перейшла під офіційний азербайджанський контроль. У регіон ввели корпус миротворців зі складу російських військ, а всі зіткнення зупинили.

Під контролем вірменської сторони залишився передусім згаданий Степанакерт, а веде до нього Лачинський коридор, вільний прохід яким забезпечують саме миротворці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?