Ердоган звернувся до українців і Зеленського з потужною заявою
Категорія
Політика
Дата публікації

Ердоган звернувся до українців і Зеленського з потужною заявою

Ердоган звернувся до українців і Зеленського з потужною заявою
Джерело:  online.ua

Турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган за підсумками переговорів з президентом України Володимиром Зеленським виступив з потужною заявою. Він підкреслив, що підтримує територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України та підтвердив принципове рішення Туреччини не визнавати анексію Криму.

Джерело: Офіс президента України

На спільному брифінгу за підсумками переговорів Ердоган заявив, що Туреччина хоче продовжувати стратегічне партнерство з Україною. Турецький лідер підтримав створення Кримської платформи і підтвердив участь Туреччини в ній. Також він наголосив на важливості збереження стабільності і безпеки в Чорному морі.

"Ще раз підтверджуємо наш основний принцип - невизнання незаконної анексії Криму. А також підтверджуємо свою підтримку Кримської платформі, яка покликана об'єднати землі України", - заявив Ердоган.

Він також виступив за мирне вирішення питання з російською агресією на Донбасі в рамках міжнародного законодавства зі збереженням територіальної цілісності України. Ердоган побажав, щоб в зоні ООС якомога швидше припинився ескалація. Турецький лідер закликав повернутися до дотримання режиму тиші і забезпечити безперешкодний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до окупованих районах Донецької і Луганської областей.

"Ми хочемо, щоб якомога швидше припинилася ескалація, яку ми спостерігаємо, щоб було знижено напругу і знову відновилося перемир'я. Ми готові надавати будь-яку підтримку з цього питання", - сказав Ердоган на спільній пресконференції із Зеленським.

Про що домовилися Ердоган і Зеленський на переговорах

Зеленський і Ердоган після зустрічі в Стамбулі 10 квітня ухвалили низку рішень. Спільна декларація складається з 20 пунктів - вони стосуються співпраці в області економіки, торгівлі, оборонної промисловості, освіти, Донбасу, Криму, вступу України в НАТО, боротьби з пандмією коронавіруса.

Зеленський і Ердоган домовилися:

  1. Поглибити співпрацю і координацію між країнами в сфері економіки, торгівлі, туризму і так далі.

  2. Продовжувати співпрацю в форматі "Квадрига" (з кожного боку - по міністру закордонних справ і оборони).

  3. Підтвердити безумовну підтримку територіальної цілісності і суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах.

  4. Продовжувати координувати кроки, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, зокрема в Криму і на Донбасі.

  5. Продовжувати підтримувати багатосторонні зусилля в рамках міжнародних організацій - ООН, Ради Європи та ОБСЄ.

  6. Підтримати створення Кримської платформи як нового формату для врегулювання питання незаконної та нелегітимної анексії Криму Росією.

  7. Збільшити спільні зусилля для поліпшення умов проживання українських громадян - кримських татар, які були змушені покинути Крим через тимчасової окупації.

  8. Об'єднати зусилля для забезпечення захисту прав людини в окупованому Криму і звільнення всіх незаконно утримуваних українців.

  9. Підтримувати мирне врегулювання ситуації на Донбасі шляхом діалогу на основі мінських домовленостей і продовжувати надавати максимальну підтримку в цьому питанні ОБСЄ.

  10. Посилити співпрацю і спільні зусилля в боротьбі з тероризмом, сепаратизмом і екстремізмом в усіх їх формах і проявах.

  11. Провести спільні заходи щодо попередження та ліквідації міжнародної організованої злочинності, кіберзлочинності, нелегальної міграції, торгівлі наркотиками, зброєю та людьми.

  12. Забезпечувати швидку обробку запитів про екстрадицію.

  13. Надалі посилити співпрацю в галузі оборонної промисловості: завершити поточні і розробити нові спільні проекти.

  14. Підтримати перспективу членства України в НАТО, зокрема наміри України отримати найближчим часом План дій щодо членства.

  15. Підтримати регіональне співробітництво в Чорноморському регіоні з метою забезпечення його стабільності та безпеки.

  16. Прискорити завершення переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю.

  17. Вжити заходів для усунення проблем інвесторів і компаній, заохочувати нові інвестиції.

  18. Спростити процедури в'їзду та збільшити можливості для подорожей громадян двох держав, заохочувати взаємний туризм.

  19. Підтримувати освітньої діяльності Турецького фонду "Мааріф" в Україні.

  20. Співпрацювати у сфері стримування пандемії COVID-19 і подолання її наслідків.

Зеленський підвів підсумки переговорів з Ердоганом

Після тригодинних переговорів у закритому форматі з турецьким лідером Зеленський підвів підсумки. Він назвав Туреччину надійним сусідом, який зацікавлений в сильній незалежній Україні в межах кордонів, визнаних в світі.

"Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і готова приєднатися до Кримської платформи. Це важливий сигнал, що дії Росії - виклик і для країн Чорноморського регіону", - почдеркнул Зеленський.

Він також зазначив, що домовився з Ердоганом збільшити товарообіг між країнами і співпрацювати в багатьох інфраструктурних проєктах. Зеленський запропонував Ердогану інвестувати в розвиток доріг і аеропортів, а також взяти участь в концесії українських портів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?