Єрмак назвав головну перевагу вступу України в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Єрмак назвав головну перевагу вступу України в НАТО

Єрмак назвав головну перевагу вступу України в НАТО
Джерело:  online.ua

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак прямо назвав НАТО можливістю для України захистити себе, зокрема й проти агресора на сході держави.

Джерело: Liga.net

За його словами, це дозволить завершити війну на Донеччині та Луганщині перш за все. Водночас євроатлантична інтеграція української держави стане фактором стабільності для неї та безпеки в цілому на довгострокову перспективу.

Утім, Єрмак не зміг чітко окреслити терміни вступу України до лав Альянсу. Він послався на складність процесу.

“Та інтенсивність і рівень відносин із керівництвом НАТО та країнами-учасниками Альянсу свідчить про те, що ми досить впевнено йдемо цим шляхом. Якісь конкретні терміни, на жаль, не можу вам назвати”, - резюмував посадовець, наближений до президента Володимира Зеленського.

Україна та НАТО

Українська сторона звернулася до керівництва Альянсу з приводу членства ще 2008 року, це сталося одночасно з відповідним рішенням з боку Грузії. Утім. таке прагнення зареєстрували лише як мету на майбутнє.

Вже за президентства Віктора Януковича на євроатлантичну інтеграцію України тимчасово поставили хрест. Державу повернули до позаблокового статусу, який був вигідний Кремлю.

Після 2014 року, коли російський агресор окупував Крим і отримав контроль над окремими районами Донеччини й Луганщини, до тематики вступу в НАТО повернулися. Відповідний пункт про прагнення євроатлантичної інтеграції закріпили на рівні Конституції.

Станом на весну 2021 року українська влада закликає союзників надати державі План дій для членства в Альянсі. У таких заявах президента Володимира Зеленського підтримали балтійські країни, які виступають незмінними стратегічними партнерами Києва з багатьох питань.

Прогрес української сторони в євроатлантичній інтеграції продемонстрований залученням Києва до зустрічі представників Східного флангу НАТО.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?