ЄС імпортує рекордні обсяги зрідженого газу з Росії — FT
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС імпортує рекордні обсяги зрідженого газу з Росії — FT

ЄС імпортує рекордні обсяги зрідженого газу з Росії — FT
Джерело:  online.ua

Бельгія та Іспанія стали другої та третьої країнами у світі за кількістю імпортованого зрідженого газу з Росії. Загалом ЄС планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з РФ.

Джерело: Financial Times

ЄС імпортує російський газ

Видання пише, що цього року ЄС планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з Росії, незважаючи на те, що прагне відмовитися від російського викопного палива до 2027 року.

За даними аналізу неурядової організації Global Witness, за перші сім місяців цього року Бельгія та Іспанія були другим і третім за величиною покупцем російського СПГ після Китаю.

Загалом імпорт зрідженого газу в ЄС зріс на 40% у період з січня по липень цього року порівняно з тим самим періодом 2021 року, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, - йдеться у статті.

Global Witness повідомляє, що це зростання набагато різкіше, ніж середньосвітове зростання імпорту російського СПГ, яке становило 6% за той самий період.

За даними Global Witness, вартість СПГ, імпортованого з січня по липень за цінами спотового ринку, склала 5,29 млрд євро.

Більшість російського газу надходить з підприємства «Ямал СПГ», контрольним пакетом якого володіє російська компанія «Новатек». Інші пакети акцій належать французькій Total Energies, китайській CNPC і китайському державному фонду.

Мільярди євро доходів надходять до Росії в той час, коли ЄС продовжує посилювати режим санкцій проти Москви, також високі рівні імпорту залишають ЄС під загрозою будь-якого раптового рішення Кремля скоротити постачання.

Що кажуть Іспанія та Бельгія

Бельгія імпортує великі обсяги російського СПГ, оскільки її порт Зебрюгге є одним із небагатьох європейських пунктів перевалки СПГ з танкерів льодового класу на регулярні вантажні судна.

За словами аналітиків, іспанська компанія Naturgy і французька Total також мають безперервні контракти на великі обсяги російського СПГ.

Політики ЄС закликають європейські компанії не купувати російський СПГ. Міністр енергетики Іспанії Тереза Рібера у березні заявила, що СПГ має бути під санкціями, назвавши ситуацію «абсурдною».

Комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон, заявила, що блок «може і повинен повністю позбутися російського газу якомога швидше, все ще пам’ятаючи про нашу безпеку поставок».

Читайте також:

  • Австрійська компанія продовжить закуповувати російський газ до 2040 року

  • Доходи РФ від продажу газу до Європи цьогоріч впадуть на 75%

  • G7 i ЄС заборонять відновлювати поставки газу РФ на маршрутах до Європи — FT

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?