ЄС, НАТО і США висунули жорстку вимогу Україні щодо СБУ
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС, НАТО і США висунули жорстку вимогу Україні щодо СБУ

ЄС, НАТО і США висунули жорстку вимогу Україні щодо СБУ
Джерело:  online.ua

Представники Євросоюзу, НАТО і США, які входять до складу Міжнародної дорадчої групи, вимагають в українського парламенту невідкладно схвалити у другому читанні законопроєкт про Службу безпеки України (СБУ) та узгоджений з ним "сателітний" закон.

Джерело:  "ЄП"

ЄС, НАТО і США закликають ухвалити закон про СБУ

На переконання представників МДГ, якщо цей законопроєкт нарешті ухвалять та повноцінно втілять, він має усі шанси стати базою для комплексного реформування СБУ відповідно до європейських і євроатлантичних принципів та провідної практики.

Вони також не приховують той факт, що цей документ залишає відкритими низку питань.

"Зокрема, це – надзвичайно широкі повноваження контррозвідки, що дозволяють порушувати основні права і свободи людини; збереження права на застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї; збереження ізоляторів тимчасового тримання; недостатня визначеність процедури атестації працівників СБУ, а також можливість призначення звільнених працівників СБУ без конкурсу на посади в інших відомствах", - йдеться в повідомленні.

За словами представників ЄС, США і НАТО, ці моменти не повинні завадити остаточному ухваленню законопроєкту.

"Згадані недоліки потребують доопрацювання, особливо на етапі реалізації ключових положень закону щодо посилення судового контролю і зміцнення механізмів нагляду, але вони не мають бути перешкодою для якнайшвидшого ухвалення закону Верховною радою. Вперше за всю історію незалежної України склалися такі сприятливі умови для докорінної реформи СБУ. Такою унікальною можливістю не можна нехтувати", - кажуть в Міжнародній дорадчій групі.

В Євопейському Союзі також звертають увагу офіційного Києва на те, що обидва закони нададуть Україні чітку дорожню карту для реалізації цієї "життєво важливої реформи для євроатлантичного майбутнього країни та безпеки її громадян".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?