ЄС не бачить доказів постачання Китаєм зброї Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС не бачить доказів постачання Китаєм зброї Росії

ЄС не бачить доказів постачання Китаєм зброї Росії
Джерело:  online.ua

Європейський Союз поки що не бачив жодних доказів того, що Китай розглядає можливість постачати зброю Росії для війни в Україні.

Джерело: Politico

Позиція Європейського союзу щодо постачання Китаєм зброї РФ

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 5 березня виступила на недільній пресконференції у Мезеберзі разом з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Вона заявила, що поки що немає доказів того, що Китай постачатиме зброю для Росії.

Стосовно санкцій проти Китаю в разі прийняття країною рішення все ж надавати зброю Росії фон дер Ляєн додала, що це "гіпотетичне питання, на яке можна відповісти, лише якщо воно стане реальністю і фактом".

Шольц заявив, що Китай надав гарантії, що не надсилатиме зброю Росії.

Ми всі згодні з тим, що поставок зброї бути не повинно і уряд Китаю оголосив, що також не постачатиме. Ми наполягаємо на цьому і стежимо за цим, — сказав Шольц.

За повідомленням Politico, Китай публічно не відкидав можливість поставок зброї Росії. Схоже, Пекін запевнив у цьому безпосередньо Німеччину.

На думку Шольца, допомога Росії мала б наслідки для Китаю, проте він налаштований оптимістично.

Я думаю, це мало б наслідки, але ми зараз перебуваємо на етапі, коли ми чітко даємо зрозуміти, що цього не повинно статися, і я відносно оптимістично налаштований, що ми досягнемо успіху у нашому запиті в цьому випадку, але нам доведеться розглянути його, і ми повинні бути дуже, дуже обережними, – сказав він.

Повідомляється, що Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із зовнішньої політики сказав, що головний дипломат Китаю Ван І запевнив його під час приватної бесіди на Мюнхенській конференції в середині лютого, що Китай "не надаватиме зброю Росії".

Але, на думку Борреля, потрібно все одно залишатися пильними.

Постачання Китаєм зброї Росії

Високопоставлені чиновники США, включаючи держсекретаря Ентоні Блінкена, останніми тижнями висловили глибоку стурбованість тим, що Китай може надати Росії таку зброю, як безпілотники-камікадзе, що. Політики ЄС попередили Пекін про це.

В останньому інтерв’ю Блінкен сказав, що він чітко дав очільнику МЗС Китаю Вану І зрозуміти, що будуть серйозні наслідки для китайсько-американських стосунків у разі постачання країною летальної зброї Росії.

Сам Шольц минулого тижня закликав Пекін утриматися від таких дій і натомість використати свій вплив, щоб переконати Росію вивести свої війська з України.

Читати також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?