ЄС офіційно звинуватив війська Білорусі у викраденні лайнера з Протасевичем
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС офіційно звинуватив війська Білорусі у викраденні лайнера з Протасевичем

ЄС офіційно звинуватив війська Білорусі у викраденні лайнера з Протасевичем
Джерело:  online.ua

Євросоюзу виступив з нищівною офіційною заявою з приводу інциденту з пасажирським літаком, який посадили примусово на території Білорусі заради затримання опозиційного журналіста.

Джерело: сайт Євроради

Автором заяви став високий представник ЄС Жозеп Боррель. За його словами, лайнер Ryanair з одним із засновників Telegram-каналу NEXTA здійснив позапланову посадку в РБ через піднятий у повітря військовий літак.

“Літак, що належить компанії з ЄС, який виконував рейс між двома столицями ЄС і перевозив понад 100 пасажирів, був змушений приземлитися через військовий літак Білорусі. Один з пасажирів рейсу, пан Роман Протасевич, незалежний журналіст з Білорусі, був затриманий білоруською владою та позбавлений можливості сісти на літак в аеропорту Мінська до пункту призначення. Це чергова кричуща спроба білоруської влади змусити замовкнути всі голоси опозиції”, - заявив Боррель.

Він звернувся від імені співдружності до режиму Олександра Лукашенка з вимогою відпустити опозиціонера.

“Здійснюючи цей акт примусу, білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Необхідно провести міжнародне розслідування цього інциденту, щоб встановити будь-яке порушення правил міжнародної авіації. Ця ситуація буде піднята на майбутньому засіданні Ради Європи. ЄС розгляне наслідки цієї дії, в тому числі вживе заходів проти винуватців”, - резюмували в ЄС.

Своєю чергою керівник авіакомпанії Ryanair Майкл О'Лірі заявив прямо про “державне викрадення” пасажирського лайнера та “повітряне піратство” білоруського режиму. Він додав, що існують підстави для того, щоб стверджувати про агентів КДБ на борту під час рейсу.

Посадка лайнера з Протасевичем

Напередодні у неділю, літак Ryanair, який скористався білоруський опозиціонер разом з дівчиною, летів з грецьких Афін до литовського Вільнюса. Над територією Білорусі його примусово посадили нібито через повідомлення про бомбу на борту. Операцію проводили із залученням бойової авіації.

Протасевич на борт не повернувся, оскільки його затримали правоохоронці через знаходження в кримінальному розшуку. Лайнер з іншими пасажирами вилетів до місця призначення лише через 7 годин.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?