8 країн вимагають негайно заборонити польоти над Білоруссю після захоплення літака
Категорія
Світ
Дата публікації

8 країн вимагають негайно заборонити польоти над Білоруссю після захоплення літака

8 країн вимагають негайно заборонити польоти над Білоруссю після захоплення літака
Джерело:  online.ua

Поки Міжнародна організація цивільної авіації буде проводити розслідування з приводу захоплення літака Ryanair в Мінську, над Білоруссю можуть заборонити польоти. З такою вимогою виступили голови комітетів у закордонних справах в законодавчих органах восьми країн - США, Великої Британії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Польщі та Чехії.

Джерело: пресслужба голови комітету у закордонних справах Сенату Конгресу США Роберта Менендес.

Голови комітетів у закордонних справах закликали Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO) негайно провести розслідування з приводу захоплення літака в Мінську режимом білоруського диктатора Олександра Лукашенка заради затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича. Вони закликають ЄС і НАТО жорстко і негайно відреагувати на цей акт піратства.

"Ми, голови комітетів у закордонних справах нашого національного парламенту, беззастережно засуджуємо загрозу насильства, що застосовується проти цивільного літака в небі над Білоруссю. Використання винищувачів для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО і ЄС. Цей безрозсудний вчинок піддав серйозній небезпеці пасажирів і екіпаж. Це нагадування про нелегітимність влади, яка претендує на владу в Мінську. Ми закликаємо припинити членство Білорусі в ICAO і заборонити всі польоти над Білоруссю, включаючи польоти в країну і з неї. Зрозуміло, що нинішня адміністрація Мінська не поважає безпеку наших громадян. Цей акт державного терору і викрадення людей становить загрозу для всіх, хто подорожує по Європі і за її межами ", - йдеться в спільній заяві політиків восьми країн.

Також автори заяви закликали ЄС і НАТО ввести нові санкції проти режиму Лукашенка. Зокрема, пропонують позбавити Мінськ можливості використовувати Інтерпол та інші міжнародні організації для подальших атак на демократію в Європі.

Литва порушила кримінальну справу за фактом захоплення літака в Мінську

Генеральна прокуратура Литви почала розслідування у зв'язку з посадкою в Мінську літака авіакомпанії Ryanair, який слідував рейсом з Афін до Вільнюса, під приводом мінування.

"Почалося досудове розслідування за фактом захоплення літака і поводження з людьми, забороненого міжнародним правом", - повідомила начальниця відділу комунікацій Генпрокуратури Литви Еляна Мартінонене.

Заступник генерального комісара поліції Арунас Арлаускас уточнив, що в зв'язку з інцидентом порушено кримінальну справу про захоплення повітряного судна.

Що кажуть в Ryanair про захоплення літака в Мінську

Ірландська авіакомпанія Ryanair підтвердила, що екстрена посадка літака в Мінську відбулася за вказівкою білоруського управління повітряного руху через "потенційну загрозу". У компанії публічно не стали говорити ні про те, що лайнер супроводжував білоруський військовий винищувач, ні про затримання Романа Протасевича, який летів на борту.

Експерти, аналізуючи те, що літак вже був майже біля кордонів Литви, а потім розвернувся і полетів до Мінська, вважають, що пілоти до останнього намагалися "бігти" від винищувача, але останньому вдалося повернути літак буквально за дві хвилини до перетину ним литовського кордону.

У Європарламенті обурені коментарем Ryanair про фактичне захоплення літака в Мінську. Депутати вважають "ганьбою", що в авіакомпанії не згадали ні літак ЗС Білорусі, який контролював зміна курсу пасажирського літака, ні ймовірну присутність співробітників білоруського КДБ на борту, ні Романа Протасевича, якого затримали в Мінську.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

  • У Nexta кажуть, що за висунутими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська вимагає жорсткої реакції міжнародної спільноти на "захоплення" літака режимом Лукашенка. Закликає закрити небо Білорусі для цивільної авіації. Її підтримує президент Литви, керівництво Латвії, Естонії та Австрії.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка. 24 травня на засіданні Ради ЄС вони мають намір обговорити нові санкції проти білоруського диктатора, який вже став загрозою для міжнародної безпеки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?