ЄС планує створити спецфонд для української армії на 20 млрд євро
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС планує створити спецфонд для української армії на 20 млрд євро

ЄС планує створити спецфонд для української армії на 20 млрд євро
Джерело:  online.ua

Євросоюз планує виділити 20 млрд євро на забезпечення української армії протягом наступних чотирьох років.

Джерело: Politico

ЄС пропонує план підтримки української армії

Видання посилається на п’ятьох дипломатів, знайомих із планом. За їхніми словами, ЄС запропонує створити спеціальний фонд для утримання української армії протягом наступних чотирьох років вартістю до 20 мільярдів євро.

Ця пропозиція не передбачатиме прямих платежів ЄС за українську зброю. Натомість Брюссель допоможе країнам покрити власні витрати на закупівлю та пожертвування таких предметів, як боєприпаси, ракети та танки. Це також допомогло б оплатити навчання українських військових, - пише видання.

Така пропозиція, розроблена дипломатичною службою ЄС, ефективно посилить стратегію ЄС, яких він прийняв незабаром після того, як Росія вторглася в Україну.

Сума стане серйозним зобов’язанням для ЄС, потенційно збільшивши майже в п’ять разів 4 мільярди євро, які блок виділив на подібне забезпечення протягом цього року.

Це також закріпить ідеологічну зміну для ЄС, проєкт миру, який він сам описує. До того, як Росія вторглася в Україну, концепція субсидування Євросоюзом поставок зброї в зону бойових дій була немислимою. Тепер він на порозі того, щоб бути закріпленим на довгі роки, - пише видання.

Коли планують ухвалити фінансування ЗСУ

Жозеп Боррель, головний дипломат ЄС вже натякнув на цю ідею у червня під час саміту лідерів ЄС.

Ви повинні зробити Україну здатною захищатися. Тож Європейський фонд миру для України, можливо, має стати новим українським оборонним фондом, - сказав він.

Міністри ЄС повинні розглянути цю пропозицію 20 червня під час зустрічі в Брюсселі. Мета, за словами двох дипломатів, полягає в ухваленні пропозиції до осені.

Видання пише, що виділення до 20 млрд євро на ці зусилля дозволить лідерам ЄС надіслати Москві повідомлення про те, що вони готові зробити все можливе, щоб допомогти Україні.

Розподілений на чотири роки, фонд дозволить ЄС отримувати 5 мільярдів євро щорічно.

Високопоставлений чиновник ЄС зазначив, що ЄС потребує зробити військову підтримку України «передбачуваною в довгостроковій перспективі».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?