ЄС поки не може конфіскувати російські активи на користь України — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС поки не може конфіскувати російські активи на користь України — Bloomberg

ЄС поки не може конфіскувати російські активи на користь України — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Європейський Союз не може законно конфіскувати повністю заморожені російські активи. замість цього там зосередилися на тимчасовому використанні цих активів.

Джерело: Bloomberg

ЄС не бачить правових способів вилучити російські кошти

ЄС продовжує досліджувати, як можна було б використовувати понад 200 мільярдів євро із заморожених активів російського центрального банку та направити їх в Україну .

Очікується, що блок шукатиме мандат на роботу над цією політикою від лідерів ЄС, коли вони зустрінуться в Брюсселі наступного тижня, - пише видання.

Робоча група ЄС з використання заморожених російських резервів обговорювала, як збирати інформацію та оцінювати варіанти використання коштів відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права.

Поки члени групи не бачать жодного надійного правового шляху, який би дозволяв конфіскацію заморожених або знерухомлених активів лише на підставі того, що ці активи перебувають під обмежувальними заходами ЄС, – йдеться в висновку групи.

Кілька великих світових банків, які досі діють в РФ, стурбовані тим, що привласнення російських активів може змусити Москву вжити заходів у відповідь.

Видання пише, що керівник одного з банків заявив, що Росія може ускладнити життя іноземним банкам і націлитися на їхній місцевий персонал. Другий керівник сказав, що його банк принципово проти конфіскації з боку ЄС.

Які є способи використання заморожених коштів ЄС

Наразі ЄС вивчає можливість тимчасового використання ліквідних активів центрального банку Росії — іншими словами, інвестування активів і спрямування доходів в Україну.

Робоча група ЄС з використання заморожених російських резервів надає перевагу другому варіанту: так званому надприбутковому внеску.

Компанії з російськими холдингами, які генерують великі прибутки, інвестуючи їх, можуть бути змушені переказати значну суму до ЄС. Це може зменшити юридичний ризик для блоку, оскільки ЄС не буде ними керувати, - пише видання.

Представники ЄС зазначають, що ця модель не вплине на фінансову стабільність, збереже бізнес-моделі залучених фірм і буде справедливою з точки зору оподаткування.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила в середу,21 червня, виступаючи на Конференції з відновлення України в Лондоні, що блок виступить з пропозицією щодо використання цих активів до літньої перерви в середині липня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?