ЄС, США й НАТО озвучили жорстку вимогу Україні щодо СБУ
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС, США й НАТО озвучили жорстку вимогу Україні щодо СБУ

ЄС, США й НАТО озвучили жорстку вимогу Україні щодо СБУ
Джерело:  online.ua

16 липня Міжнародна дорадча група, членами якої є представники ЄС, НАТО і США, почала вимагати в українського парламенту без зволікань ухвалити законопроєкт про СБУ у редакції, затвердженій 14 липня комітетом Верховної Ради з національної безпеки, оборони і розвідки. 

Джерело: "ЄП"

В ЄС, НАТО і США вимагають у Ради ухвалити закон про СБУ

Експерти МДГ звертають увагу на те, що проєкт закону відкриває обнадійливі перспективи для реформування СБУ, і великою мірою відповідає європейським та євроатлантичним принципам і провідній практиці.

"Закликаємо Верховну Раду України ухвалити зазначений законопроєкт без зволікань", - йдеться у заяві.

За словами предствників ЄС, НАТО і США, прийняття закону стане важливим зрушенням та важливим крок на шляху трансформації Служби.

Як уже згадувалося раніше, закон передбачає скорочення штату і демілітаризацію СБУ, а також поступове позбавлення Служби всіх повноважень досудового розслідування.

"Ми також закликаємо Верховну Раду та уряд України якомога швидше зробити наступний крок — розпочати практичну реалізацію положень закону. Для втілення реформи в життя необхідно також ухвалити додаткові законодавчі акти, зокрема "сателітний" закон, що врегулює порядок передання Службою безпеки України повноважень на проведення досудового розслідування іншим органам", - наголошують в МДГ.

Що важливо розуміти, проєкт нового закону про СБУ був презентований українським лідером Володимиром Зеленським рік тому. Відтоді над його вдосконаленням працювала парламентська робоча група, до складу якої входили представники Міжнародної дорадчої групи. Серед членів робочої групи були представники Верховної Ради, самої СБУ, а також експертного середовища. Законопроєкт пройшов перше читання у січні 2021 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?