СБУ не дала вивезти з Україні артефакти часів Київської Русі
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ не дала вивезти з Україні артефакти часів Київської Русі

СБУ не дала вивезти з Україні артефакти часів Київської Русі
Джерело:  online.ua

Служба безпеки викрила й заблокувала спробу вивезення колекції історичних артефактів з України, які належать до стародавнього періоду та доби Київської Русі.

Джерело: СБУ

За оприлюдненими даними, злочин планувала організована група контрабандистів. З Київської області вони планували відправити до країн Євросоюзу близько 30 посилок буквально з унікальними виробами, датованими різними періодами - від першого тисячоріччя до н.е. до Київської Русі.

“Встановлено, що до складу групи входило декілька мешканців регіону. Ділки викуповували у місцевих колекціонерів культурні цінності для їх нелегального збуту за кордон. Своїх іноземних клієнтів вони підшукували через інтернет, у тому числі на спеціалізованих сайтах. Переправити контрабандну ділки планували через сервіси міжнародного поштового зв’язку”, - пояснили силовики.

Слідчі дії зокрема торкнулися місць проживання підозрюваних, де правоохоронні органи виявили партії старовинних артефактів, вже підготовлених до вивезення за межі держави. Там знайшли:

  • вироби і прикраси І тисячоліття до н.е. та періоду Київської Русі;

  • холодну зброю, срібні монети та предмети побуту першого тисячоліття н.е.

Фахівці за підсумками експертизи підтвердили належність предметів до культурних цінностей України. Один з організаторів вже був проінформований про підозру проти нього у кримінальній справі за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 ККУ про контрабанду.

“Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до протиправної діяльності. Заходи із викриття контрабандистів проводили співробітники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю спільно з Головним слідчим управлінням СБУ та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокуратура”, - підсумували у спецслужбі.

Контрабанда артефактів з України

Контрабандисти регулярно роблять спроби з виведення історичних культурних цінностей для подальшої “реалізації”. Нещодавно, наприклад, силовики виявили протизаконну спробу вивезти за кордон артефакти скіфського періоду, які надзвичайно коштовні серед колекціонерів.

Згідно з уточненням спецслужби, міжнародні аукціони оцінюють такі стародавні прикраси до 40 тисяч доларів США.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?