ЄС та США відреагували на ліквідацію правозахисного “Меморіалу” в Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС та США відреагували на ліквідацію правозахисного “Меморіалу” в Росії

ЄС та США відреагували на ліквідацію правозахисного “Меморіалу” в Росії
Джерело:  online.ua

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що Росія знову віддаляється від європейських цінностей, зважаючи на примусове закриття правозахисної організації "Меморіал". Також рішення  Верховного суду цієї країни засудив державний секретар США Ентоні Блінкен. 

Джерело: заява  Держсека США, заява генсека Ради Європи

Блінкен констатував, що "Меморіал" є однією з найстаріших і найшанованіших наукових і правозахисних організацій Росії. Протягом трьох десятиліть дослідники невтомно працювали над тим, щоб повернути імена та історії мільйонів жертв радянських репресій, пропагуючи історичну справедливість.

Закриття "Меморіалу" сталося після року швидкого скорочення простору для незалежного громадянського суспільства, ЗМІ та продемократичних активістів у Росії. Ми солідарні з тими, хто був об’єктом репресій за реалізацію свого права на свободу вираження поглядів, асоціацій та мирних зібрань.

 — Ентоні Блінкен, держсек США

Він також зазначив, що, попри те, що світ і Росія поринають у безтурботні передноворічні клопоти, в цей ще час варто пам'ятати про тих, хто залишається за ґратами в Росії з політичних мотивів. Гоніння за представниками російської організації, яка є дочірньою Міжнародного Меморіалу — доказ виклику всьому світовому співтовариству, дав зрозуміти чиновник.

Переслідування Міжнародного правозахисного центру «Меморіал» і його представвництва в РФ є образою їхньої благородної місії та справи прав людини всюди. Народ Росії – і пам’ять мільйонів людей, які постраждали від репресій радянських часів – заслуговують на краще.

Реакція Ради Європи на закриття "Меморіалу" 

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що Росія продовжує віддалятися від загальноєвропейських цінностей у зв'язку з ліквідацією "Міжнародного меморіалу" і додала, що ліквідація Міжнародного Меморіалу – руйнівна новина для громадянського суспільства цієї країни.

Існування та розвиток організацій громадянського суспільства є важливою опорою будь-якої європейської демократії. Проте, схоже, РФ все більше відходить від наших спільних європейських стандартів і цінностей. Більше того, влада Росії проігнорувала наші неодноразові заклики переглянути «закон про іноземних агентів» і відхилила нашу пропозицію переглянути законодавство відповідно до Європейської конвенції з прав людини. Це дуже прикро. Ми продовжуємо пропонувати свою допомогу та експертизу, але сьогодні це темний день для громадянського суспільства в РФ

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?