В Росії ліквідували організацію, що досліджувала репресії в СРСР
Категорія
Світ
Дата публікації

В Росії ліквідували організацію, що досліджувала репресії в СРСР

В Росії ліквідували організацію, що досліджувала репресії в СРСР
Джерело:  online.ua

Верховний суд Росії задовольнив вимоги Генпрокуратури щодо ліквідації міжнародного історико-просвітницького товариства "Меморіал", який раніше був визнаний іноземним агентом.

Джерело: Інтерфакс

Ліквідація правозахисної організації "Меморіал"

Суд вирішив: позовну заяву генерального прокурора РФ задовольнити, ліквідувати Міжнародну громадську організацію "Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство "Меморіал" та її регіональні відділення та інші структурні організації, - оголосила рішення суддя Алла Назарова.

Голова правління "Меморіалу" Ян Рачинський заявив, що організація подасть апеляцію на це рішення.

Спочатку ми це оскаржуватимемо у вітчизняних судах. Сподіваюся, що зрештою рішення буде на нашу користь. Якщо знадобиться, то звернемося до ЄСПЛ, але це вже віддалена перспектива. Спочатку це апеляція, касація, звернення до Конституційного суду також цілком можливе, - повідомив Рачинський.

Рішення Верховного суду зустріли криками "ганьба" люди, які прийшли у вівторок до будівлі суду підтримати "Меморіал". Зараз там не менше ста людей, поряд чергують поліцейські. Як повідомили очевидці, протягом дня кілька людей було затримано за спроби розгорнути плакати.

Представник звинувачення Олексій Жафяров заявив, що "Меморіал" спекулює на темі репресій та створює “брехливий образ СРСР як терористичної держави, спотворює історію Великої Вітчизняної війни та реабілітує нацистських злочинців”.

Генпрокуратура та прокуратура Москви вказували, що організації брутально порушували російські закони та Конституцію, ігнорували вимоги закону маркувати свої матеріали, приховуючи статус іноагентів. У їхніх матеріалах прокурори вбачали ознаки схвалення екстремізму та тероризму.

"Меморіал" претензії Генпрокуратури не визнає та не бачить законних підстав для ліквідації організацій.

Лауреати Нобелівської премії миру – екс-президент СРСР Михайло Горбачов та головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов – закликали Генпрокуратуру "відкликати позов із суду та врегулювати претензії у позасудовому порядку".

Що відомо про діяльність "Меморіалу"

Товариство було створено у Москві 1989 року. Одним з його засновників та учасників був радянський дисидент Андрій Сахаров.

Завданнями "Меморіалу" є проведення досліджень, просвітницька та правозахисна діяльність.

Товариство оприлюднює інформацію про злочини та масові порушення прав людини, скоєні тоталітарними режимами, сприяє юридичній реабілітації осіб, які зазнали політичних репресій та збереженню пам'яті про жертв тоталітаризму, створює меморіальні комплекси та просвітницькі центри.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?