Журналіст розповів про знущання над в'язнями в ОРДЛО
Категорія
Україна
Дата публікації

Журналіст розповів про знущання над в'язнями в ОРДЛО

Журналіст розповів про знущання над в'язнями в ОРДЛО
Джерело:  online.ua

В’язні у тюрмах окупованого Росією Донбасу потерпають від жорстокого ставлення адміністрації та нелюдських умов утримання. Про це заявив донецький журналіст, член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш.

Джерело: Facebook Гармаша.

"Тюремники ОРДЛО пішли по беззаконню. З Донецька повідомляють: з незаконно утримуваних в місцях ув'язнення заручників вимагають гроші "за проживання": вугілля, дрова, їжу. Тобто, вимагають, щоб родичі ув'язнених перераховували гроші на карту і, нібито, на ці гроші їх будуть "утримувати". Тих, хто відмовляється звертатися до рідних з таким проханням, або у кого немає грошей, і вони не можуть перерахувати потрібні суми, - позбавляють можливості користуватися телефоном, переводять на триразове харчування, в сенсі, годують три рази на тиждень", - написав журналістів.

Хворі на COVID-19 не отримують медичної допомоги. Максимум, на що можуть розраховувати в’язні з пневмонією - це стрептоцид.

Кілька тижнів тому у в'язницях "ДНР" було запроваджено так званий "карантин". Після нього утримуваним стало ще гірше: під заборону потрапили всі побачення, передача продуктів і ліків, в тому числі води і масок.

Журналіст наголошує, що волонтери "Червоного Хреста", як і раніше, не мають доступу до тюрем ДНР, тим часом як бойовики вимагають допустити “Червоний Хрест” до затриманого нещодавно українськими військовими бойовика “ЛНР” Андрія Косяка.

"І все це на тлі шантажу і блокади моніторингової місії ОБСЄ, організованих керівництвом ОРДЛО, з приводу затримання нашими військовими бойовика Косяка. Вони з цього ціле шоу влаштували",- зазначив Гармаш.

Журналіст пише, що в цих в'язницях також незаконно утримуються сотні громадян України, яких морять голодом і холодом, катують. Тим часом Росія і її маріонетки висувають якісь звинувачення Україні.

“Але, на тлі всього цього театру з Косяком, і співробітникам ОБСЄ і людям в ОРДЛО, яких обробляють пропагандою про "підступну Україну", потрібно пам'ятати, що там, в тюрмах і підвалах, незаконно утримуються сотні наших громадян, яких ще й катують: холодом, голодом, нелюдськими умовами і нелюдським поводженням. І ні ОБСЄ, ні МКК нічого не змінюють в їхній долі. Я розумію, що їм просто не дають такої можливості, але факт залишається фактом. Так що не треба своїми косяками ефір забивати”, - зазначивГармаш.

Омбудсмен про в’язниці ОРДЛО

Нагадаємо, раніше про жахливі умови утримування у колоніях ОРДЛО заявляла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За словами омбудсмена, керівництво Макіївської колонії №32 та Сніжнянської виправної колонії №127 систематично залякує та вимагає гроші у в’язнів. На кожного ув’язненого встановлюється певна сума, яку вони мають щомісяця віддавати адміністрації. Якщо людина відмовляється платити, її переводять до іншого бараку з жахливими умовами — там частково немає вікон, дверей, відсутнє централізоване опалення, водопостачання та каналізація.

Омбудсмен заявила, що звернулася до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням проведення моніторингових візитів в зазначені колонії для відновлення порушених прав українських громадян та надання їм необхідної медичної допомоги.

Читайте також:

  • Бойовики безжалісно вбили трьох українців на Донбасі.

  • Україна надасть доступ дипломатам РФ до затриманого на Донбасі бойовика — МЗС.

  • В ОРДЛО прибув новий гумконвой з РФ. МЗС відреагувало нотою протесту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?