В ОРДЛО прибув новий гумконвой з РФ. МЗС відреагувало нотою протесту
Категорія
Україна
Дата публікації

В ОРДЛО прибув новий гумконвой з РФ. МЗС відреагувало нотою протесту

В ОРДЛО прибув новий гумконвой з РФ. МЗС відреагувало нотою протесту
Джерело:  online.ua

Так званий черговий “гуманітарний конвой” із Росії прибув 14 жовтня на окуповані території Донбасу. Про це повідомили так звані “міністерства з надзвичайних ситуацій” угруповань “ДНР” і “ЛНР”.

Джерело: пресслужба МЗС України, сайти ОРДЛО.

Як стало відомо, в Донецьк прийшла колона з 14 російських вантажівок. В “ДНР” кажуть, що “гумконвой доставив у Донецьк понад 191 тонну гуманітарного вантажу: лікарські препарати, вироби медичного призначення, медичне обладнання та діагностичні імунобіологічні препарати”.

Терористи Луганська заявили про отримання 79 тонн допомоги від Росії – медикаменти й медичне обладнання.

Реакція МЗС України

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з продовженням Росією протиправної практики направлення на територію України т.зв. “гуманітарних конвоїв”.

“14 жовтня Російська Федерація вчергове проігнорувала раніше висловлені неодноразові застереження України та без її офіційної згоди, з порушенням законодавства України, умов та модальностей доставки гуманітарної допомоги, незаконно направила на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях 103-й т.зв. «гуманітарний конвой» РФ.

Переміщення відбулося через непідконтрольну Уряду України ділянку державного кордону України, через російські прикордонні пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган», - йдеться в коментарі МЗС.

Також у відомстві наголошують, що відсутність законних підстав унеможливила передбачене законодавством України його обов’язкове оформлення представниками українських прикордонних та митних органів.

МЗС України надіслало російському зовнішньополітичному відомству ноту протесту із вимогою до Російської Федерації припинити вчинення протиправних дій проти суверенітету України та неухильно дотримуватися міжнародного права та законодавства України.

Попередній російський “гуманітарний конвой” приїжджав до Донецька й Луганська 12 серпня 2021 року.

Таким чином, нинішній конвой – перший, який не оглядають спостерігачі ОБСЄ на кордоні з РФ, оскільки Кремль не продовжив їхню місію. Його вміст зовсім неможливо проконтролювати й перевірити.

Зазначимо, що значну гуманітарну допомогу в Донецьк і Луганськ продовжують відправляти Міжнародний комітет Червоного хреста та місії ООН. Вантажівки цих міжнародних організацій ідуть щотижня з підконтрольної Україні території через офіційні КПВВ.

За даними ДПС України, лише за вересень і першу половину жовтня в ОРДЛО доставлено 2 632,7 тонн гуманітарних вантажів від МКЧХ, ООН і посольства Швейцарії, в тому числі понад 1 730 тонн засобів для очищення води. Також у складі вантажів були продукти, будівельні матеріали, медичне обладнання й медичні вироби, гігієнічні засоби.

Читайте також:

  • МЗС України відреагувало на призначення Поклонської послом РФ в Кабо-Верде.

  • Київ оцінив ймовірність проведення нормандської зустрічі глав МЗС.

  • МЗС відкинуло усілякі ризики для існування безвізу з ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?