ЄС вилучив Україну з переліку країн «зеленої» зони
Категорія
Україна
Дата публікації

ЄС вилучив Україну з переліку країн «зеленої» зони

ЄС вилучив Україну з переліку країн «зеленої» зони
Джерело:  online.ua

Європейський Союз вилучив Україну та Сінгапур із переліку країн “зеленої” зони. Відсьогодні країни ЄС та Шенгенської зони мають поступово запровадити низку обмежень на поїздки усіх жителів країн, вилучених зі списку.

Джерело: пресцентр Ради ЄС

"Але це не позбавляє можливості для країн-членів скасувати тимчасові обмеження на поїздки до ЄС для повністю вакцинованих мандрівників з України", - йдеться в рішенні ЄС, опублікованому напередодні.

Зі свого боку глава українського МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що у відомстві переконані, що тотального закриття кордонів з Європейським Союзом не буде. Він доручив дипломатичним установам України у країнах ЄС докласти зусиль, щоб залишити кордони та туристичні можливості для українців відкритими.

Варто додати, що більшість країн ЄС дозволяють в’їзд вакцинованим українцям. З докладними умовами можна ознайомитися на інтерактивній мапі МЗС.

В Європі і раніше приймали рішення закривати кордони

Нагадаємо, зважаючи на загрозливу ситуацію зі світовою пандемією, в Європі і раніше приймали рішення закривати кордони для несуттєвих поїздок громадян з третіх країн. Однак, коли ситуація покращувалась, обмеження послаблювали. Зокрема, країни Євросоюзу частково почали відкриватися цього літа. Це пов’язано як зі зниженням показників захворюваності, так і з більш масовою вакцинацією і підтвердженням цієї вакцинації з допомогою впроваджених сертифікатів.

Не можна стверджувати, що в усіх країнах Європи діють однакові правила щодо перетину кордону. Наприклад, Болгарія та Хорватія відкрилися одними з перших - там при в'їзді вимагали лише ПЛР-тести, а згодом і сертифікат про вакцинацію.

Найдовше упередженими до відкриття кордонів, в тому числі, і для українців, залишалися в Італії. Ймовірно, це пов’язано з тим, що саме ця країна на початку епідемії була однією з лідерів за поширенням COVID-19 після Китаю. Італія скасували обов'язкову самоізоляцію для українцілише наприкінці літа. Також лише нещодавно дозволила туристичні поїздки для українців Польща.

Нагадаємо, щоб потрапити до списку країн “зеленої” зони ЄС та Шенгену, держава має відповідати таким критеріям:

  • не більше 75 нових випадків коронавірусу на 100 тисяч жителів за останні 14 днів, стабільна ситуація або тенденція до зменшення кількості нових випадків;

  • щонайменше 300 тестів на 100 тисяч жителів, проведених за попередні 7 днів;

  • не більше ніж 4% позитивних результатів серед усіх проведених тестів за останній тиждень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?