ЄСПЛ почав розгляд скарги Януковича проти України
Категорія
Україна
Дата публікації

ЄСПЛ почав розгляд скарги Януковича проти України

ЄСПЛ почав розгляд скарги Януковича проти України
Джерело:  online.ua

Європейський суд із прав людини почав розгляд позову Віктора Януковича. Експрезидент скаржиться на упереджене до нього ставлення з боку української правоохоронної системи.

Джерело: заява ЄСПЛ від 2 листопада

“Янукович скаржиться на те, що провадження, яке проводилося за його відсутності, не було справедливим; а також на те, що осудливі заяви, зроблені державними службовцями, підривають презумпцію невинуватості щодо нього”, - йдеться у заяві суду.

Крім того, президент-втікач оскаржив неефективне розслідування замахів на нього: у позові він стверджує, нібито 21 лютого 2014-го невідомі намагалися силою затримати авто з його кортежу, що рухався з Києва до Харкова. У заяві Януковича каже, що на блокпостах у Полтавській і Харківській областях його кортеж нібито обстріляли, при цьому поранивши одну людину. В той самий день, судячи зі слів головного обвинуваченого у розстрілах на Майдані, ще один його кортеж, який їхав у Крим, обстріляли біля Умані.

Зазначається, що експрезидента не було в жодному з кортежів і він навіть не поїхав на з'їзд депутатів із міркувань безпеки. В скарзі також вказано, нібито біля Мелітополя знайшли засідку зі 100 озброєних людей, які вимагали розвернути кортеж політика.

Нагадаємо, після того, як Янукович покинув країну, правоохоронні органи відкрили проти нього десяток кримінальних справ. Крім іншого, йдеться про незаконне заволодіння резиденцією «Межигір'я», фальсифікацію результатів виборів та накази щодо розстрілі на Майдані під час Революції Гідності.
Згідно з рішенням Оболонського районного суду Києва, Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі за статтею «Державна зрада».

Рішення ЄСПЛ про застосування тортур та вбивства під час Майдану

У січні 2021 року Європейський суд з прав людини виніс рішення у низці справ щодо подій Революції гідності. Це, зокрема, справи Шморгунов та інші проти України, Луценко і Вербицький проти України, Кадура і Смалій проти України, Дубовцев та інші проти України і Воронцов та інші проти України.

ЄСПЛ постановив, що тодішні представники влади свідомо штовхали правоохоронців до застосування ними жорстоких дій у відношенні до демонстрантів. Зокрема, йдеться про справу Юрія Вербицького, якого викрали разом з Ігорем Луценком 21 січня 2014 року. На відміну від Луценка, якого також жорстоко побили, Вербицькому вижити не вдалося і наступного дня його тіло знайшли в околицях села Гнідин Бориспільського району Київської області зі слідами тортур.

Європейський Суд констатував відсутність ефективного механізму для розслідування злочинів, скоєних співробітниками правоохоронних органів під час подій на Майдані.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?