СБУ викликала на допит Бойка та кількох нардепів через угоди Януковича
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ викликала на допит Бойка та кількох нардепів через угоди Януковича

СБУ викликала на допит Бойка та кількох нардепів через угоди Януковича
Джерело:  online.ua

Силовики Служби безпеки викликали народного депутата Юрія Бойка на допит разом з кількома іншими представниками “ОПЗЖ” у Верховній Раді, а також парламентаря від групи “За майбутнє”.

Джерело: РБК-Україна

За словами речника СБУ Артема Дехтяренка, йдеться про розслідування справи так званих “Харківських угод”, які укладені між Києвом та Москвою за часів президентства “Віктора Януковича.

Згідно з офіційними даними, серед чинних нардепів на допити викликано:

  • Юрія Бойка з “ОПЗЖ”;

  • Віталія Борта з “ОПЗЖ”;

  • Сергія Ларіна з “ОПЗЖ”;

  • Ігоря Палицю з “За майбутнє”.

Також у переліку політик Дмитро Шпенов, який обіймав депутатську посаду під час попередніх скликань.

“Вказані громадяни України були викликані на допит у так званій справі “Харківських угод”. Як діючі народні депутати України, вони викликались через Апарат ВРУ”, - відзначив спікер.

Харківські угоди Януковича

За тодішніми україно-російськими домовленостями від 2010 року, уряд РФ отримував право на квартирування підрозділів Чорноморського флоту в Севастополі до 2042 року (дозвіл тривав до 2017-го).

Ратифіковані у Верховній Раді угоди були у квітні 2010 року. Процес супроводжувався суперечками та відвертими демаршами з боку депутатів, незгодних на підписання таких документів.

У 2013 році група депутатів у Раді намагалася денонсувати домовленості, однак документ з цього приводу підтримали лише 152 парламентарі. Вже на початку наступного року російська армія окупувала Крим, тож питання розриву угод стало неактуальним.

У січні 2021 року представники Державного бюро розслідувань оголосили підозру президенту-втікачу Віктору Януковичу через підписання цих Харківських угод.

Правоохоронні органи України відновили слідчі заходи щодо домовленостей режиму Януковича на початку весни. Наприклад, Офіс генерального прокурора оголосив підозру колишньому очільнику уряду Миколі Азарову.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?