Печерський суд ухвалив важливе рішення проти Януковича
Категорія
Політика
Дата публікації

Печерський суд ухвалив важливе рішення проти Януковича

Печерський суд ухвалив важливе рішення проти Януковича
Джерело:  online.ua

2 серпня офіційно стало відомо, що Печерський районний суд Києва дозволив розпочати заочне досудове розслідування проти президента-втікача Віктора Януковича. Насамперед йдеться про масові розстріли активістів на Майдані Незалежності у 2014 році під час Революції Гідності.

Джерело: Офіс генпрокурора України

В Україні дозволили заочне розслідування проти Януковича

Варто звернути увагу на те, що про заочне розслідування клопотав слідчий Державного бюро розслідувань. 2 серпня стало відомо, що суд задовольнив позов.

"Оскільки президент переховується від слідства та суду на території держави-агресора Росії, таке рішення надає право на проведення досудового розслідування щодо підозрюваного за його відсутності", - повідомила пресслужба Офіса генпрокурора.

У чому підозрюють Януковича

Як стверджують представники слідства, президент-втікач Віктор Янукович використав свої повноваження глави держави намагаючись припинити масові акції протесту, які ставили під загрозу його перебування при владі. Діяв він у складі організованої групи спільно з колишніми головою Служби безпеки України та міністром внутрішніх справ.

"Так, у лютому 2014 року президент організував поліцейськими вогнепальної зброї для розгону акції. Це відбувалося без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства. Такі дії призвели до смерті 62 протестувальників у центрі столиці", - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що підозрюваному інкримінують організацію у складі угруповання:

  • незаконного перешкоджання проведенню демонстрацій;

  • перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень,

  • умисне вбивство та закінчення замаху на вбивство,

  • заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень,

  • організацію терористичного акту.

Санкції проти Януковича

Уперше обмеження на міжнародному рівні колишній президент України та представники його родини чи політичного оточення зазнали ще на початку весни 2014 року.

Безпосередньо Віктор та Олександр Януковичі опинилися під жорстким тиском країн Євросоюзу за розкрадання державних коштів, з приводу якого в Україні відкрили кримінальне провадження.

У березні 2021 року в ЄС продовжили санкції проти Януковича за протизаконне розкрадання українських державних коштів і зловживання владою, що призвело до присвоєння грошей.

На сьогоднішній день під санкціями ЄС залишаються: Віктор і Олександр Януковичі, Віталій Захарченко, Віктор і Артем Пшонка, Віктор Ратушняк, Сергій Курченко, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов та Олександр Клименко. Санкції щодо них діють до 6 березня 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?