Суд ЄС скасував заморожування активів Януковича і його сина
Категорія
Політика
Дата публікації

Суд ЄС скасував заморожування активів Януковича і його сина

Суд ЄС скасував заморожування активів Януковича і його сина
Джерело:  online.ua

9 червня суд Євросоюзу скасував рішення Ради ЄС про санкції, які передбачають заморожування активів колишнього президента України Віктора Януковича і його сина Олександра. Рішення суду стосується санкцій, які вже втратили силу.

Джерело: пресслужба суду ЄС

"Генеральний суд анулює акти Ради від 2019 року, що подовжують заморожування коштів колишнього президента України Віктора Януковича і його сина, Олександра Януковича", - йдеться в рішенні суду.

Як пояснили в суді, коли проти певної особи застосовуються санкції і при цьому триває розслідування національними правоохоронними органами, Рада ЄС має переконатися, що були дотримані права цієї людини на судовий розгляд в розумні терміни. Але в рішенні Ради ЄС суд не знайшов підстав, на яких був зроблений висновок, що це право дотримано щодо Януковича і його сина.

"За цих обставин суд заявляє, що неможливо встановити, що до прийняття оскаржуваних актів Рада переконалася, що українські судові органи дотримувалися права на захист і права на ефективний судовий захист цих осіб в контексті цієї кримінальної справи", - підкреслили в суді.

Санкції проти Януковича

Санкції проти Віктора Януковича і людей з його найближчого оточення були введені Євросоюзом в березні 2014 року. За останні сім років санкції, які передбачають заморожування активів, пролонгувалися кожні півроку.

У березні 2021 року в ЄС продовжили санкції проти Януковича за протизаконне розкрадання українських державних коштів і зловживання владою, що призвело до присвоєння грошей.

На сьогоднішній день під санкціями ЄС залишаються: Віктор і Олександр Януковичі, Віталій Захарченко, Віктор і Артем Пшонка, Віктор Ратушняк, Сергій Курченко, Дмитро Табачник, Сергій Арбузов та Олександр Клименко. Санкції щодо них діють до 6 березня 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?