Генпрокуратура починає спецрозслідування проти Януковича
Категорія
Політика
Дата публікації

Генпрокуратура починає спецрозслідування проти Януковича

Генпрокуратура починає спецрозслідування проти Януковича
Джерело:  online.ua

3 червня Шевченківський районний суд Києва дозволив провести спеціальне розслідування проти президента-втікача Віктора Януковича в рамках кримінального провадження про захоплення влади. Це дозволить проводити слідчі дії при відсутності обвинуваченого, який переховується від правосуддя в Росії.

Джерело: Офіс Генпрокурора України

У кримінальному провадженні про захоплення влади Януковичем розслідуються обставини вчинення ним у вересні - жовтні 2010 року дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу своїх владних повноважень як президента України. Йдеться про неконституційне повернення Конституції України до редакції 1996 року і скасування змін, внесених в головний державний документ в2004 році.

Януковича звинувачують за статтею 109 про захоплення державної влади. Злочини за цією статтею караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

За якими справами проходить Янукович в Україні

Після втечі експрезидента Януковича в Росію в 2014 році українські правоохоронці відкрили проти нього майже 10 кримінальних справ. Розслідування ведеться у справі про незаконне заволодіння резиденціями "Межигір'я" і "Сухолуччя", про фальсифікацію результатів голосувань за "диктаторські закони", за злочини проти Майдану, за тяжкі економічні злочини.

У січні 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним за статтею "Державна зрада" і заочно засудив його до 13 років в'язниці. Під час численних судових засідань сторона звинувачення довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

Кримінальну справу про захоплення влади Януковичем було порушено в 2017 році. Офісі генпрокурора констатував, що КСУ у 2010 році повернув Україну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши Януковичу частину президентських повноважень - по суті цим рішенням була введена в дію Конституція 1996 року.

4 травня 2020 року Печерський районний суд Києва за клопотанням Офісу генпрокурора обрав запобіжний захід Януковичу у вигляді заочного арешту в справі про зміни до Конституції з метою захоплення влади. 25 березня 2021 року Київський апеляційний суд підтвердив законність рішення про заочний арешт Януковича.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?