ЄСПЛ ухвалив перше доленосне рішення у справі "РФ проти України"
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄСПЛ ухвалив перше доленосне рішення у справі "РФ проти України"

ЄСПЛ ухвалив перше доленосне рішення у справі "РФ проти України"
Джерело:  online.ua

Європейський суд з прав людини відхилив запит російської сторони про застосування тимчасових заходів у рамках міждержавної скарги "РФ проти України".

Джерело: "ЄП" з посиланням на уповноваженого уряду у справах ЄСПЛ, заступника міністра юстиції Івана Ліщину

Суд у Страсбурзі відхилив перші вимоги РФ до України

За словами Ліщини, ЄСПЛ уже офіційно повідомив українську сторону про міждержавну скаргу, яка надійшла від Москви. Окрім того, він заявив, що відхилив заяву російського уряду про застосування так званого "правила 39", тобто тимчасових забезпечувальних заходів, які Москва просила накласти на Україну на час розгляду скарги.

"Вони, зокрема, просили, щоби Суд зобов’язав Україну припинити "дискримінацію" російськомовного населення, невідкладно зупинити дію норм законодавства, тобто щодо мови освіти, тобто скасувати ухвалене освітнє законодавство, а також хотіли відновлення мовлення російських медіа і доступу до заблокованих сайтів... Цікаво, що частину своєї заяви до ЄСПЛ про правило 39 росіяни подали англійською, але решту своєї скарги проти України надіслали до Страсбурга російською мовою", - наголосив Іван Ліщина.

Варто також звернути увагу на те, що у скарзі проти України російська сторона просила застосувати "39-те правило" щодо подачі води до Криму, зобов’язавши Україну відновити водопостачання.

Що важливо розуміти, у частині щодо правила 39 Москва отримала відмову в повному обсязі.

Як уже згадувалося раніше, цього тижня РФ подала до Європейського суду з прав людини першу міждержавну скаргу проти України за 10 групами звинувачень, звинувачуючи офіційний Київ у загибелі мирних жителів у 2014 році, катастрофі MH17, обстрілі російських територій, дискримінації російськомовного населення.

Кабмін іронічно назвав російський позов "перемогою над здоровим глуздом".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?