Євро виповнилося 20 років. Цікаві факти про валюту
Категорія
Економіка
Дата публікації

Євро виповнилося 20 років. Цікаві факти про валюту

Євро виповнилося 20 років. Цікаві факти про валюту
Джерело:  online.ua

На початку 2022 року минає 20 років з часу запровадження євро як спільної валюти для більшості країн Європи. Під час свого привітання з цієї нагоди глава Євроради Шарль Мішель зазначив, що стабільна валюта дає більше свободи в прийнятті геополітичних рішень і не тільки. 

Джерело: Рада Євросоюзу

Загалом вона є рідною для понад 343 мільйонів європейців, була запроваджена в 1999 році на заміну ЕКЮ, та в готівковому обігу перебуває з 1 січня 2002 року. Введення нової валюти відбувалося спершу в безготівковий оборот.

Євро щодня у своїх кишенях носять 350 мільйонів людей. Можна сказати, євро став частиною нашої свідомості, європейського духу, – переконаний Мішель.

Він також додав, що валюта ЄС є провідною для інвестицій у екологічно чисті проєкти – сьогодні приблизно половина глобальних зелених облігацій випускається саме в євро. Стабільна валюта забезпечує більший доступ до міжнародних фінансових ринків, заначив чиновник.

Валюта також має ключове значення для цифрової трансформації. Цифровий євро може розширити можливості для досліджень та інновацій, зазначив Мішель, але визнав: необхідні величезні інвестиції, щоб досягти успіху у цих "зелених" і цифрових переходах.

Які країни входять до  «зони євро»

Євро не є єдиною валютою Європейського Союзу, оскільки не всі країни ЄС перейшли на нього. Для участі в «зоні євро» Радою ЄС були допущені Австрія, Бельгія, Німеччина, Ірландія, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Фінляндія і Франція.

Велика Британія і Швеція відмовилися увійти до «зони євро». У Данії виникли конституційні проблеми, а у Греції фінансові показники не відповідали необхідним вимогам.

Автор назви валюти та особливості дизайну євро

Назву «Євро» запропонував бельгійський есперантист Жермен Пірло. На банкнотах є пам'ятники Європи, та, водночас, дизайнери не стали використовувати  зображень видатних діячів тих чи інших країн, мотивуючи це намаганням оминути політичної заангажованості та ймовірним превалюванням особистостей певної національності.

Зважаючи на це, наразі банкноти прикрашають зображення, на яких вікна і двері, які символізують дух відкритості і кооперації усередині співдружності країн ЄС. На зворотному боці зображені мости як метафора спілкування людей в ЄС і за його межами.

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?