Єврокомісія пропонує надати Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги
Категорія
Економіка
Дата публікації

Єврокомісія пропонує надати Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги

Єврокомісія пропонує надати Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги
Джерело:  online.ua

7 вересня Європейська комісія запропонувала надати Україні ще 5 млрд євро кредитів макрофінансової допомоги. Це друга частина макрофінансової допомоги обсягом 9 млрд євро, про яку було оголошено в травні. Україна отримала перший мільярд на початку серпня.

Джерело: Європейська комісія

ЄС може надати Україні 5 млрд євро

Сьогоднішня пропозиція є частиною надзвичайних зусиль ЄС разом із міжнародним співтовариством, щоб допомогти Україні вирішити її стрімкі фінансові потреби після неспровокованої та невиправданої агресії з боку Росії, - зазначено в заяві ЄК.

Зазначається, що решту 3 млрд євро буде надано якомога швидше.

Ця пропозиція доповнить підтримку, яку вже надав ЄС, включаючи екстрену позику у розмірі 1,2 мільярда євро, виплачену в першій половині року.

У сукупності загальна підтримка України з початку війни зросте до 7,2 млрд євро.

Підтримка України з боку ЄС непохитна. Серцем, розумом і вчинками ми стоїмо на боці її хоробрих людей. Сьогодні Комісія виступає з пропозицією щодо додаткової макрофінансової допомоги в розмірі 5 мільярдів євро для підтримки України у вирішенні її негайних фінансових потреб, викликаних жорстоким вторгненням Росії. Україна має виграти цю війну: вона має повернути свободу та незалежність, за які вона так мужньо бореться. ЄС продовжуватиме виконувати свою роль, щоб це сталося – солідарність переможе, і мир настане, - сказала президентка ЄК Урсула  фон дер Ляєн.

Кошти будуть надані Україні у вигляді довгострокових позик на пільгових умовах, які виплачуватимуться невеликою кількістю траншів. На знак солідарності бюджет ЄС покриє процентні витрати та адміністративні платежі, пов’язані з позиками.

Позики для України будуть забезпечені гарантіями, наданими державами-членами, які доповнюватимуть резерви, доступні з бюджету ЄС.

Щойно Європейський парламент і Рада схвалять сьогоднішню пропозицію та підпишуть відповідний Меморандум про взаєморозуміння та Угоду про позику з українською владою, Комісія швидко надасть 5 мільярдів євро.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?