Єврокомісія скасувала обмеження на експорт українського зерна
Категорія
Політика
Дата публікації

Єврокомісія скасувала обмеження на експорт українського зерна

Єврокомісія скасувала обмеження на експорт українського зерна
Джерело:  online.ua

Єврокомісія скасувала рішення щодо обмежень на експорт зернової продукції з України до ЄС.

Джерело: сайт Єврокомісії

Що відомо про скасування обмежень на експорт українського зерна до ЄС 

Зокрема, у Брюсселі вирішили на подовжувати заборону на експорт зерна з України до Польщі Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини.

При цьому Україна повинна буде дотримуватись певних правил.

До цього моменту Україна з 16 вересня має запровадити заходи з контролю за експортом чотирьох груп товарів, щоб запобігти будь-яким спотворенням на ринку сусідніх держав-членів. Україна представить платформі план дій не пізніше закінчення робочого дня в понеділок 18 вересня, - йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Також відомо, що Єврокомісія та Україна будуть відстежувати ситуацію навколо експорту зерна. При цьому в ЄК зауважили, що не будуть запроваджувати обмеження доти, доки "повною мірою діятимуть заходи, вжиті Україною".

Що Україна має зробити для продовження експорту зерна до ЄС 

Окрім цього з 16 по 18 вересня Україна має вжити ефективних заходів щодо контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти їх впливу на ринок сусідніх держав-членів ЄС.

Єврокомісія після аналізу даних щодо впливу експорту 4 категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС дійшла висновку, що завдяки тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, викривлення ринку в 5 країнах-членах, що межують з Україною, зникли, - йдеться у повідомленні.

Також Єврокомісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень доти, доки ефективні заходи, вжиті Україною, не запрацюють у повному обсязі.

Україна має подати План дій до платформи не пізніше закриття робочого дня у понеділок 18 вересня 2023 року.Європейська Комісія та Україна здійснюватимуть моніторинг ситуації через платформу, щоб мати змогу реагувати на будь-які непередбачувані ситуації, - зазначають в Єврокомісії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?