Єврокомісія введе обмеження щодо 5 українських агротоварів
Категорія
Економіка
Дата публікації

Єврокомісія введе обмеження щодо 5 українських агротоварів

Єврокомісія введе обмеження щодо 5 українських агротоварів
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країна досяга домовленості з ЄС щодо заборони імпорту української сільськогосподарської продукції.

Джерело: RMF FM

ЄК досягла компромісу щодо експорту зерна з України

Йдеться насамперед про зернові та кукурудзу. Угода містить зобов’язання Польщі та інших країн вийти з односторонньої блокади імпорту продовольства з України.

Серед заборон – імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку, соняшнику та соняшникової олії.

Це дуже вигідно, тому що заборона на імпорт цих п’яти статей становить 90 відсотків усього імпорту з України, - заявив Моравецький.

Завдяки цій угоді, яка замінює польську заборону на рішення ЄС, Польща уникне процедури санкцій. Такі санкційні заходи Брюссель розглядав, коли 15 квітня Польща вводила продовольчу блокаду. Компроміс також означає збереження єдності ЄС і солідарності з Україною.

ЄК проведе перевірочне розслідування щодо імпорту таких продуктів, як молоко, птиця чи яйця.

Також ЄС виділить 100 млн євро на підтримку фермерів у п’яти країнах, з яких Польща отримає майже 40 млн євро.

ЄС продовжить безмитну торгівлю з Україною

Діючі заходи щодо запровадження безмитної торгівлі з Україною закінчуються 5 червня, тому нові мають набути чинності днем пізніше. Посли ЄС сьогодні проголосували за постанову з цього приводу.

Подібне рішення до послів ЄС ухвалив цього тижня Комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту, який проголосував за продовження безмитної торгівлі з Україною на рік 27 голосами проти 1 при 7 утрималися.

Очікується, що повний склад Європейського парламенту підтвердить рішення комітету наступного місяця на пленарному голосуванні в Страсбурзі.

Нагадаємо, що Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія заблокували імпорт зерна з України, що суперечить торговельним правилам ЄС.

Країни заявляли, що українське зерно та інша продукція знижує ціни всередині країн, а аграрії зазнають збитків, водночас склади переповненні українською продукцією.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?