Єврокомісія запропонувала продовжити обмеження імпорту української агропродукції
Категорія
Економіка
Дата публікації

Єврокомісія запропонувала продовжити обмеження імпорту української агропродукції

Єврокомісія запропонувала продовжити обмеження імпорту української агропродукції
Джерело:  online.ua

Єврокомісія запропонувала продовжити з 15 вересня обмеження імпорту деяких видів української агропродукції.

Джерело: RMF24

Єврокомісія хоче продовження заборони імпорту української агропродукції

У Єврокомісії внесли пропозицію продовжити після 15 вересня тимчасову заборону на імпорт окремих видів української агропродукції. Цього вимагають Польща та Угорщина.

Пропозицію вніс Міхаель Гегер – очільник офісу єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса.

Так, подання ґрунтується начебто на аналізі ринкової ситуації. Там згадують низькі ціни, неможливість зберігати зерно у сусідніх з Україною країнах і зростання експорту з України до інших країн ЄС.

Невідомо, чи йдеться про продовження обмежень до кінця 2023 року чи на коротший термін.

Рішення залежить від президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, проте видання RMF24 зазначає, що це може бути сигналом на користь того, що обмеження все ж продовжать.

Що відомо про заборону на імпорт українського зерна

Уряд Польщі 12 вересня ухвалив резолюцію, у якій декларує наміри продовжити заборону на національному рівні, якщо її не продовжать на рівні ЄС.

Такі ж наміри анонсувала Угорщина, також Будапешт заявляє про наміри розширити перелік товарів, яких стосуються обмеження та каже про нібито домовленість з цього приводу з Румунією, Словаччиною і Болгарією.

Україна наполягає, що одностороннє продовження заборони порушить правила спільного ринку та Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував звернення до арбітражу СОТ у разі блокування Польщею експорту українського зерна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?