Європа вже за кілька місяців може залишитись без газу
Категорія
Світ
Дата публікації

Європа вже за кілька місяців може залишитись без газу

Європа вже за кілька місяців може залишитись без газу
Джерело:  online.ua

У січні та лютому у Європі може значно погіршитись ситуація із запасами газу через сильні холоди та малу кількість блакитного палива у сховищах.

Джерело:  Bloomberg

Газова криза у Європі

Журналісти видання повідомляють, що оскільки попереду 2 зимові місяці, існує реальна стурбованність щодо достатньої кількості газу.

У матеріалі нагадується, що буквально 4 місяці тому посланник США з питань енергетичної безпеки Амос Хохштейн звинуватив країни ЄС у недостатній підготовці до опалювального сезону.

Наразі країни ЄС страждають від обмеженної кількості пропозицій від газових постачальників, через що ціни виросли майже у 4 рази.

Криза залишила Європейський союз у владі погоди і вивертів президента Росії Володимира Путіна, які, як відомо, важко передбачити, - повідомляють автори матеріалу.

У матеріалі також підкреслюють, що з минулої зими вплив та тиск Кремлю на країни-сусіди став очевидним.

У цей час, виснажена боротьбою з коронавірусом Європа, через напрочуд довгу та холодну зиму використала буквально усі запаси газу.

А вже в літку минулого року "Газпром" почав обмежувати поставки блакитного палива до ЄС, пояснюючи це дефіцитом через ремонт нафтогазових родовищ в Північному морі.

Фото - Flickr.com

Ситуація погіршується ще тим, що у Європі наразі відбувається закриття вугільних та атомних електростанцій з наступним переходом на відновлювальні джерела енергії.

Вітер і сонячна енергія чистіші, але іноді непостійні, про що свідчить різке падіння вироблення електроенергії на континенті в минулому році", - йдеться в матеріалі.

За даними видання, сховища в Європі заповнені на 56%, що на 15 в.п. нижче середнього показника за десять років. Недавнє збільшення імпорту СПГ з США принесло деяке полегшення, але в кращому випадку це тимчасове явище.

Росія обмежує транзит газа до ЄС

У перші дні нового року транзит газу з РФ через Україну до Словаччини знизився втричі. Згідно з даними оператора ГТС Словаччини Eustream, якщо наприкінці минулого місяця заявка була 83,8 млн куб. м, то вже 3 січня вона становила до 26,1 млн. куб. м.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?