Європарламент нагородив український народ премією Сахарова
Категорія
Події
Дата публікації

Європарламент нагородив український народ премією Сахарова

Європарламент нагородив український народ премією Сахарова
Джерело:  online.ua

Сьогодні, 14 грудня, у Європарламенті відбулась церемонія вручення премії "За свободу думки" імені Сахарова, яку цього року отримав "сміливий народ України в особі президента Зеленського, обраних лідерів та громадянського суспільства".

Джерело: пресслужба Європейського парламенту

Сміливий народ України отримав премію Сахарова

Під час церемонії у Стразбурзі виступив у відеоформаті Президент України Володимир Зеленський.

Він закликав підтримати створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за злочини, скоєні Росією та попросив вшанувати хвилиною мовчання пам'ять усіх загиблих у війні українців.

Від імені українського народу в залі Європейського парламенту були присутні:

  • Олександра Матвійчук, юристка-правозахисниця і голова "Центру громадянських свобод", що став одним із лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року,

  • Засновниця добровольчого корпусу швидкої допомоги "Ангели Тайри" Юлія Паєвська

  • Міський голова Мелітополя Іван Федоров

  • Представники ДСНС Олександр Чекригін та Станіслав Куликівський

  • Представник громадянського руху опору "Жовта стрічка" Ярослав Божко.

Під час вручення нагороди, президентка Європарламенту заявила про мужність та жертовність українського народу.

Послання з Європи було чітким: ми стоїмо з Україною. Ми не будемо відводити погляд. Український народ веде не лише війну за незалежність, але й війну за цінності. Цінності, які лежать в основі нашого життя в Європейському Союзі і які ми протягом тривалого часу мали розкіш сприймати як належне кожного дня, - наголосила президентка Єврокомісії.

Що відомо про премію імені Сахарова?

Премія імені Андрія Сахарова "За свободу думки" - це щорічна нагорода, яку Європейський парламент присуджує за досягнення у сферах захисту прав і свобод людини, розвитку демократії та відстоювання верховенства права. Її започаткували 1988 року.

Минулого року премію Сахарова отримав російський опозиціонер Олексій Навальний, у 2020 - представники білоруської опозиції, у 2018 році - український режисер Олег Сенцов.

Режисер став першим в історії представником України, якого відзначили цією нагородою. Олег Сенцов тоді перебував в російському ув'язненні і зміг отримати премію особисто лише через рік.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?