Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу
Джерело:  online.ua

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо визнання Голодомору в Україні в 1932-1933 роках геноцидом українського народу. Документ був прийнятий більшістю голосів.

Джерело: пресслужба Європейського парламенту

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українців

За інформацією агентства за резолюцію проголосували більшість парламентарів – 507 депутатів виступали за визнання, 12 – проти, 17 депутатів – утрималися.

Європейський парламент визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, що був спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, що призвели до смерті мільйонів українців, та істотно підірвали основи українського суспільства, – зазначається у повідомленні видання.

Резолюція висловлює солідарність з народом України та вшановує пам'ять мільйонів українців, що загинули від штучно створеного голоду сталінським режимом у 1932-32 роках.

Європарламент закликає всі країни, особливо російську федерацію, а також інші країни, що з’явилися після розпаду Радянського Союзу, відкрити їхні архіви щодо голоду 1932-1933 років в Україні; закликає країни-члени ЄС та треті країни просувати обізнаність про ці події, а також про інші злочини, що були скоєні радянським режимом, шляхом внесення історичних знань про них в освітні та дослідницькі програми, щоб упередити повторення подібних трагедій у майбутньому, – наголошується у резолюції.

Депутати Європарламенту засудили також те, що РФ продовжує свою агресивну війну проти України, порушує суверенітет демократичної країни, прагне ліквідувати ідентичність та культуру українців.

Також парламентарі засудили дії РФ, які спричинили глобальну продовольчу кризу.

Німеччина також визнала Голодомор геноцидом української нації

Нагадамо, 30 листопада Бундестаг Німеччини проголосував за резолюцію, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу.

Зазначається, що політики від Соціал-демократичної партії, Зелених, Вільної демократичної партії, а також опозиційного Християнсько-демократичного союзу підготували позапартійну резолюцію, в якій висловлюються за визнання Голодомору геноцидом.

Від голоду та репресій постраждала вся Україна, а не лише її зерновиробничі регіони. З сьогоднішньої точки зору, історико-політична класифікація як геноцид очевидна. Німецький Бундестаг поділяє таку класифікацію, — сказано в заяві німецьких депутатів.

Влада Німеччини офіційно визанала, що масові смерті від голоду не були наслідком неврожаю, а є відповідальністю політичного керівництва СРСР на чолі з Йосипом Сталіним.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?