Євросоюз готує тренувальну місію для 15 тис українських військових
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз готує тренувальну місію для 15 тис українських військових

Євросоюз готує тренувальну місію для 15 тис українських військових
Джерело:  online.ua

ЄС планує створити навчальну місію для 15 тис українських військовослужбовців. Серед тренувальних курсів – бойова тактика для командирів та курси для інженерів.

Джерело: Speigel

У ЄС готують тренувальні курси для ЗСУ

За інформацією видання, останніми тижнями країни-члени ЄС на робочому рівні домовилися, що до 15 тисяч українських військових мають якомога швидше пройти навчання за межами країни.

За словами дипломатів, які брали участь у переговорах, 3 тисячі українських військових пройдуть спеціальну підготовку, наприклад, бойову тактику для командирів або курси для інженерів.

Плани щодо місії, яку наприкінці серпня запропонував верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, мають бути ухвалені вже в середині жовтня.

За словами дипломатів ЄС, тоді все може піти дуже швидко. Досі окремі країни ЄС навчали українців у двосторонніх проектах. Наприклад, Бундесвер у Німеччині готував команди для систем озброєнь, які постачав Берлін, таких як Panzerhaubitze2000 або зенітний танк Gepard. Додатковий персонал зараз проходить навчання в різних місцях для цих та інших німецьких систем, - пише видання.

Коли ЄС почине свою місію (вона буде називатися «Місія військової допомоги Європейського Союзу» або скорочено EUMAM), діяльність окремих держав буде об’єднана для кращої координації.

За лаштунками точилися деякі суперечки щодо деталей планування місії. Польща запропонувала розмістити біля кордону з Україною своєрідний центральний тренувальний табір для українців. За словами військових, поляки хотіли там вишколити практично цілі бойові групи аж до батальйону.

У Німеччині стверджують, що створення великого тренувального табору лише в Польщі займе багато часу, і що такий табір також повинен бути широко захищений від можливого шпигунства з боку російських спецслужб, а також від можливих атак чи диверсій.

Як доказ наводяться конкретні докази того, що за курсами українських військових у ФРН Росія спостерігала за допомогою безпілотників.

Наразі вирішено, що поляки створять невеликий штаб і отримають для цього кошти ЄС. Замість центрального тренувального табору мають бути індивідуальні курси в країнах ЄС.

Німеччина вже планує власні навчальні курси для Бундесверу. Наприклад, армія могла б навчати українських командирів тактиці в центрі моделювання бойових дій, а інженерів, саперів, медиків та інших спеціалістів також мають навчати в Німеччині.

Остаточні деталі місії EUMAM мають бути узгоджені в Брюсселі наступного тижня. Потім проект має бути ухвалений на наступній офіційній зовнішній раді ЄС 17 жовтня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?