Євросоюз починає рішуче діяти через нові санкції Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз починає рішуче діяти через нові санкції Росії

Євросоюз починає рішуче діяти через нові санкції Росії
Джерело:  online.ua

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель 3 травня викликав посла Росії в Євросоюзі Володимира Чижова через російські санкцій, які команда президента РФ Володимира Путіна ввела проти топ-чиновників ЄС. На 10 травня він також збирає Раду ЄС для вироблення спільної відповіді на агресивні дії Москви.

Джерело: сайт ЄК

На брифінгу в Брюсселі офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано повідомив, що Євросоюз починає рішуче діяти у відповідь на санкції Росії. За словами Стано, Боррель сьогодні передасть через посла Росії рішучий протест Путіну у зв'язку з рішенням Москви про санкції, а 10 травня дії Росії проти громадян ЄС і чиновників Євросоюзу обговорить на засіданні Ради ЄС.

Стано додав, що Євросоюз виніс питання про санкції Росії проти європейських громадян і чиновників ЄС на зустріч глав МЗС країн G7, яка проходить в Лондоні.

"Міністри закордонних справ "сімки" будуть зустрічатися в Лондоні сьогодні, у вівторок і в середу, питання Росії буде стояти на порядку денному. Вони обговорюватимуть, як діяти далі", - уточнив представник ЄС.

Росія ввела санкції проти чиновників ЄС - хто в списку

30 квітня Міністерство закордонних справ РФ оголосило персонами нон грата ряд європейських чиновників, серед яких - президент Євроради Шарль Мішель, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, віце-президентка Європейської комісії Віра Юрова, глава Європарламенту Давид Сассоли. Їм заборонили в'їзд в РФ.

В "чорний список" РФ також потрапили:

  • Іварс Аболіньш - голова Національної ради Латвії по електронним ЗМІ

  • Маріс Балтіньш - директор Центру державної мови Латвії

  • Жак Мер - член французької делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи

  • Йорг Раупах - керівник прокуратури Берліна

  • Оса Скотт - голова Лабораторії хімічної, біологічної, радіаційної та ядерної безпеки Дослідницького інституту тотальної оборони Швеції

  • Ільмар Томуск - глава Мовного департаменту Естонії

Російська влада ввела санкції проти топ-чиновників ЄС за продовження "політики нелегітимних односторонніх обмежувальних заходів щодо російських громадян і організацій". Таким чином Кремль відповів на персональні санкції ЄС проти росіян.

Реакція Євросоюзу на санкції Росії

Заступниця голови Європейської комісії з питань цінностей і транспарентності Віра Юрова, коментуючи введені Росією в тому числі проти неї санкції, заявила, що продовжить відстоювати свободу ЗМІ і боротися за демократію. Юрова підкреслила, що "рада потрапити в хорошу компанію" борців за права людей, проти яких виступила Росія.

Глава Європарламенту Давид Сассолі в свою чергу заявив, що ніякі санкції не зупинять його в справі захисту прав людини. Він також разом з президентом Євроради Шарлем Мішелем і главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн виступив зі спільною заявою, в якому санкції Росії були названі неприйнятними і необгрунтованими. Путіна попередили, що на них буде рішуча відповідь.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?