Євросоюз відреагував на важливе антикорупційне рішення Зеленського і Ради
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз відреагував на важливе антикорупційне рішення Зеленського і Ради

Євросоюз відреагував на важливе антикорупційне рішення Зеленського і Ради
Джерело:  online.ua

Верховна Рада прийняла доопрацьований законопроєкт №3450 після вето Володимира Зеленського, який передбачає захист викривачів корупції. Посол ЄС в Україні Матті Маасікас привітав це рішення.

Джерело: Twitter Маасікаса

Доопрацювання цього антикорупційного законопроєкту велося з лютого місяця після того, як Зеленський за рекомендацією Європарламенту ветував його. Депутати врахували зауваження президента і внесли в документ пункти, спрямовані на захист викривачів і їх безпеку.

"Вітаю прийняття Верховною радою закону про захист інформаторів, який істотно поліпшили після вето Володимира Зеленського в лютому - закон забезпечує захист персональних даних інформаторів, з нього прибрали положення, яке зобов'язує їх повідомляти тільки безсумнівні факти і т.п.", - йдеться в зверненні посла ЄС до Ради і Зеленського.

Закон про викривачів корупції - що він передбачає

Закон про викривачів корупції вступив в силу з 1 січня 2020 року. У ньому прописано, що передача повідомлень, в тому числі анонімних, через внутрішні канали повідомлень про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушення здійснюється через відкритий для цілодобового доступу єдиний портал повідомлень викривачів і спеціальної телефонної лінії.

Серед іншого він вводить право викривачів на винагороду. Вона гарантується, якщо хабар або завдані державі збитки в 5000 і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб, тобто фактично перевищує 10 млн грн. Розмір винагороди визначає суд в межах 10% від хабара або завданих збитків, але не вище 3000 мінімальних заробітних плат.

Закон звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції, якщо вони виявилися помилковими. Повідомлення можна подавати анонімно. Такі анонімки підлягають розгляду, якщо вони стосуються конкретної людини, а також містять дані, які можуть бути перевірені.

В ЄС викривачів корупції вважають одними з найефективніших елементів антикорупційної системи, які дозволяють підвищити прозорість державного сектора і зупинити зловживання. Це зазначено у відповідній директиві, яка встановлює широкий набір правил захисту викривачів по всьому ЄС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?