Євросоюз закликав Росію змінити своє рішення щодо зернової угоди
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз закликав Росію змінити своє рішення щодо зернової угоди

Євросоюз закликав Росію змінити своє рішення щодо зернової угоди
Джерело:  online.ua

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель закликав РФ скасувати своє рішення про вихід із зернового договору, який дозволив розблокувати три українські порти для експорту агропродукції.

Джерело: головний дипломат ЄС Жозеп Боррель

В ЄС відреагували на вихід РФ з зернової угоди

Рішення Росії призупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, які вкрай необхідні для вирішення глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України. ЄС закликає Росію скасувати своє рішення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що призупинивши свою участь у зерновій угоді під помилковим приводом вибухів за 220 кілометрів від зернового коридору, Росія блокує 2 мільйони тонн зерна на 176 суднах, які вже знаходяться в морі — достатньо, щоб нагодувати понад 7 мільйонів людей.

Росія спланувала це заздалегідь. Нинішня черга із зерном накопичилася в Чорному морі з вересня, коли Росія почала свідомо зволікати з функціонуванням коридору і прагнути зірвати угоду. Росія давно прийняла рішення відновити свої голодні ігри і тепер намагається це виправдати, - написав Кулеба.

Також рішення РФ розкритикував президент США Джо Байден, який назвав його обурливим та наголосив, що це лише посилить глобальний голод у світі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що будь-які дії Росії щодо переривання критично важливого експорту зерна є, по суті, заявою про те, що люди та сім’ї в усьому світі повинні платити більше за їжу або голодувати.

У відповідь на це, посол РФ у Вашингтоні поскаржився, що від Сполучених Штатів «не побачили жодних ознак засудження безрозсудних дій Києва».

Нагадаємо, що причиною виходу з угоди в РФ назвали «теракт» щодо кораблів чорноморського флоту та цивільних суден, який нібито здійснила Україна з участю спеціалістів із Великої Британії. Британія ці звинувачення відкинула.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?