Фактчекери різко розкритикували YouTube за розповсюдження неправдивої інформації
Категорія
Технології
Дата публікації

Фактчекери різко розкритикували YouTube за розповсюдження неправдивої інформації

Фактчекери різко розкритикували YouTube за розповсюдження неправдивої інформації
Джерело:  online.ua

Група з понад 80 організацій, що перевіряють факти з усього світу, назвала YouTube «одним із основних каналів дезінформації в усьому світі» і хоче, щоб платформа зробила більше для вирішення цієї проблеми.

Джерело: CNN

YouTube називають головним дезінформатором у світі

У відкритому листі до генеральної директорки YouTube Сьюзан Войчіцкі, група факчекінгових організацій заявила, що поточні заходи платформи для боротьби з дезінформацією «є недостатніми», і виклала низку рекомендованих кроків для покращення платформи.

Лист опублікувли на тлі постійних занепокоєнь щодо дезінформації в інтернеті, особливо пов’язаної з виборами та здоров’ям. Однак YouTube, як правило, критикують набагато менше, ніж Facebook (нині підрозділ материнської компанії Meta (FB)), який отримав аналогічний лист від фактчекерів у листопаді 2016 року.

YouTube дозволяє недобросовісним людям використовувати свою платформу, щоб маніпулювати та експлуатувати інших. Ми закликаємо вас вжити ефективних заходів проти дезінформації, а також розробити політику втручань для покращення інформаційної екосистеми — і зробити це разом із незалежними, позапартійними організаціями світу, які перевіряють факти, - йдеться у листі.

Під час розмови з журналістами напередодні публікації листа члени кількох підписантів листа сказали, що вони неодноразово зустрічалися з представниками YouTube і Google, щоб обговорити спільну роботу з боротьби з дезінформацією, але сказали, що зобов’язання компанії все ще недостатні.

Ніщо не рухається, нічого не змінюється. Я думаю, що величезна різниця тут... полягає в тому, що настав час дійсно сильно тиснути на YouTube. Вони існують протягом вже тривалого часу, – сказала Крістіна Тардагіла, засновниця бразильської організації з перевірки фактів Agencia Lupa.

Фото - unsplash.com

Боротьба YouTube з фейками

YouTube вжив деяких заходів для боротьби з дезінформацією. Наприклад, коли користувачі шукають "Covid-19" на YouTube, сторінка результатів посилається на інформацію з Центрів контролю та профілактики захворювань США, і спочатку з'являються відео з авторитетних джерел новин. YouTube призупинив роботу таких осіб, як сенатори Республіканської партії Ренд Пол і Рон Джонсон за порушення політики щодо дезінформації щодо Covid-19.

Але група фактчекерів хоче, щоб YouTube створив більш чітку та послідовну систему для роботи з організаціями, які перевіряють факти. У листі закликається YouTube «опублікувати свою повну політику модерації щодо дезінформації та дезінформації, включаючи використання штучного інтелекту та дані, які його використовують».

«Ми хотіли б, щоб YouTube дійсно серйозно ставився до інших мов, окрім англійської, у країнах, окрім Сполучених Штатів», – Карлос Ернандес-Ечеварріа, керівник відділу державної політики та інституційного розвитку некомерційної організації з перевірки фактів і соціальних мереж Мальдіта.

У листі також закликається YouTube вжити заходів проти облікових записів, вміст яких неодноразово позначається як дезінформація. Пропоновані дії включають вилучення з таких облікових записів можливості монетизувати цей вміст за допомогою реклами або спрямовувати глядачів на сторонні платіжні платформи, а також переконатися, що алгоритм YouTube не сприяє дезінформації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?