Фінляндія продовжує постачати до РФ товари військового призначення — Yle
Категорія
Світ
Дата публікації

Фінляндія продовжує постачати до РФ товари військового призначення — Yle

Прапор Фінляндії
Джерело:  Yle

Загалом у Фінляндії було виявлено близько 20 компаній, що експортували до Росії компоненти, які можуть використовуватися в оборонній промисловості. Це невеликі логістичні фірми з засновниками з РФ. 

Порушення антиросійських санкцій у Фінляндії: що відомо

Компанії з російським походженням, що діють у Фінляндії, відправляли до Росії товари, які використовуються в військовій техніці. Замовники цих компаній мають зв'язки з російськими службами та оборонним сектором.

Про це повідомляє Yle.

Так, розслідувачі знайшли низку компаній, які зареєстровані у Фінляндії та мають зв’язки з РФ. Натомість їхні клієнти пов’язані з російськими силовими структурами.

Загалом було виявлено близько 20 компаній, що експортували до Росії компоненти, які можуть використовуватися в оборонній промисловості.

Це невеликі логістичні фірми, засновники яких пов'язані з Росією, а їх офіси розташовані в невеликих приміщеннях, переважно в південно-східній частині країни, біля великих логістичних центрів.

Одна з компаній, що потрапила у фокус уваги, працює в районі Лаппеенранти. За митними даними виявлено, що вона постачала до Росії різноманітні продукти, такі як датчики, дизельні двигуни, паливні насоси і компоненти для коробок передач автомобілів, – пише видання.

Подібні західні компоненти знаходили у знищеній в Україні російській техніці, проте не усе це підпадає під західні санкції.

Згідно з розслідуванням, двоє клієнтів цієї компанії мають зв'язки з ФСБ, про що вказують публічні дані про закупівлі в Росії. Одна з цих компаній-клієнтів навіть оприлюднила на своєму вебсайті подяку ФСБ за ефективну співпрацю.

Представники фірми відмовилися коментувати цю інформацію під час спілкування з журналістами.

Схеми постачання

Також виявлено випадки експорту до Росії різноманітного оптичного та електронного обладнання – чи то безпосередньо, чи через фінську компанію, яка виступала посередником у ланцюжку постачань, за допомогою якого обладнання потрапило до російського покупця.

Зокрема, є випадки постачання такого обладнання до Узбекистану, який вважається одним зі шляхів продажу підсанкційних товарів у Росію.

Невідомо, яка частка такого чутливого обладнання, експортована завдяки цим компаніям, врешті опинилася у російській військовій техніці. Втім згідно з даними розслідування випливає, що щонайменш дев’ять російських клієнтів даних фінських компаній мають зв’язки або з ФСБ, або з російським оборонно-промисловим комплексом.

Ще в одному випадку фінська компанія експортувала в Росію металообробне обладнання, а про її російського партнера знайшли інформацію, що серед клієнтів – у тому числі підприємство ОПК, що займається виробництвом розвідувальних літальних апаратів та бомбардувальників.

У компаніях, до яких зверталися по коментар, не погодились спілкуватися відкрито. Кілька представників фірм погодились говорити не під запис та у цих коментарях заперечували, що порушують санкції. Вони стверджували, що не мають інформації про те, що їхня продукція опиняється в російському ОПК.

Фігуранти у кримінальних справах

Журналістам також вдалось з’ясувати, що принаймні чотири фірми, на які звернули увагу у розслідуванні, вже фігурують у кримінальних провадженнях.

Дві такі компанії восени 2023 року потрапили під санкції США через те, що експортовані ними компоненти знаходили у російських безпілотниках.

Що стосується однієї з компаній, то пишуть, що її власником є громадянин Франції – резидент Фінляндії. За попередніми даними він вже знаходиться під арештом за підозрою у порушенні санкцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?