Фінські компанії наторгували з Росією на мільярди євро з початку війни в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Фінські компанії наторгували з Росією на мільярди євро з початку війни в Україні

Фінські компанії наторгували з Росією на мільярди євро з початку війни в Україні
Джерело:  online.ua

Під час війни Росії проти України, фінські компанії продовжили торгувати з агресором і заробили на цьому мільярди євро. Гроші за російські товари надходили на рахунки компаній близького кола Володимира Путіна.

Джерело: Yle Mot

Фінляндія торгує з РФ під час війни

Розлідування видання зазначає, що з початку російського вторгнення в Україну фінські компанії вели з Росією торгівлю оборотом щонайменше 1,5 млрд. євро.

Частина цих коштів надійшла на рахунки компаній, чиї власники перебувають під санкціями та входять до ближнього кола Володимира Путіна .

Видання дослідило митну статистику, отриману з торгового реєстру, яка показала, що під час війни товари поставлялися з Фінляндії, наприклад, на великі рудники у Росії.

Насправді ця сума значно більша, оскільки у вибірку потрапила лише частина фінських компаній, які ведуть торгівлю з Росією. Також дані не є вичерпними через відсутність у них інформації про імпорт та експорт після 2022 року, - пише видання.

Які фінські компанії торгують з РФ

Відомо, що багато фінських компаній, таких як Neste та Metso Outotec, продовжували торгувати з Росією після початку війни в Україні.

Пізніше вони заявили, що припинили торгівлю до РФ. Проте багато компаній пояснюють поновлення бізнесу в Росії труднощами продажу своїх активів та виконання контрактів, укладених до початку війни.

Наприклад, компані Metso Outotec, що надає технології та обладнання для гірничодобувної, переробної та металообробної промисловості, оголосила про припинення поставок до Росії. Проте продовжувала продовжувала торгувати в Росії ще кілька місяців після цього.

Клієнтами компанії були численні російські підприємства, якими володіють підсанкційні олігархи, сред них Олег Дерипаска та Алішер Усманов.

Професор російської енергетичної політики Велі-Пекка Тюнккюнен вважає, що фінські компанії поповнили військову скарбницю Росії, продовжуючи торгувати з росіянами після вторгнення Росії до України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?